Grubješić: Nema novih uslova, sve zavisi od implementacije

Nemački zvaničnici su rekli da će odluka o tome biti doneta neposredno pre Saveta EU koji se održava krajem juna.

Navodeći da je imala razgovore sa ključnim ljudima koji donose odluke o nastavku evropskog puta Srbije - poslanicima Bundestaga, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i savetnicima kancelarke Merkel, Grubješić je rekla:
"Mogu da saopštim tri ključne stvari. Prvo, da nema novih uslova koji bi se postavili pred Srbiju. Druga stvar je da sve zavisi od implementacije i, treće, da će tek na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna Bundestag zauzeti svoj konačni stav i doneti preporuku da se sa Srbijom otpočnu pregovori o pristupanju."

Pored Šokenhofa, koji je zadužen za Srbiju u poslaničkoj grupi CDU/CSU, potpredsednica Vlade je u Bundestagu iskoristila priliku da se obrati i ostalim članovima te poslaničke grupe, koji definišu konačan stav ove vladajuće nemačke partije u vezi sa određivanjem datuma Srbiji, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Grubješić se danas posle podne u Berlinu sastala sa Nikolausom Majer-Landrutom, savetnikom kancelarke Angele Merkel za evropska pitanja, kao i sa Mihaelom Linkom, državnim sekretarom zaduženim za evropske poslove u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još