Priveden Predrag Bubalo i još sedam osoba

Veljović je, na konferenciji za novinare u Palati "Srbija", rekao da je osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da su sprovedeni u Tužilaštvo gde će ih saslušati zamenik tužioca za organizovani kriminal.

Slobode su, osim Bubala, lišeni i bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević (58), bivši izvršni direktor te agencije Goran Mrđa (43), bivši direktor Centra za tržište kapitala u toj agenciji Aleksej Misailović (44), bivši direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac (49).

Slobode su lišeni i bivši direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović (43), bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobac (69) i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac (66).

"Zadatak državnih institucija je da štite interese države, međutim činjenjem i nečinjenjem i zloupotrebama omogućeno je da paket državnih akcija u iznosu od 41 odsto bude prodat po znatno nižoj ceni od realne čime je država oštećena za iznos veći od 5,5 miliona evra", rekao je Veljović.

Bubalo je bio ministar privrede i privatizacije 2005. godine kada je privatizovana Luka Beograd. Bivši ministar za ekonomske odnose s inostranstvom i ministar privrede i privatizacije Bubalo (59) je član Demoraktske stranke Srbije od 2002. godine.

Savet za borbu protiv korupcije je 14. maja 2010. podneo Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su Milan Beko i Predrag Bubalo. Bubalu se stavlja na teret da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

On je, kako piše u prijavi, propustio da obavesti vladu i predsednika vlade o stvarnoj vrednosti akcija Luke koja, prema preliminarnoj proceni Instituta ekonomskih nauka iz juna 2005. godine, iznosi 22, 23 evra po jednoj akciji. Umesto toga, Bubalo nije kontrolisao rad Akcijskog fonda i nije izvršio nadzor prodaje akcija, što je dovelo do toga da "Vorldfin S. A." iz Luksemburga preuzme 92,7 odsto akcija "Luke Beograd" po ceni od 800 dinara po akciji, čime je državi naneta šteta od 21 milion evra.

Bubalo je saslušavan u policiji još 2011. po nalogu tužilaštva u okviru pretkrivičnog postupka za "Luku Beograd". Kako je početkom februara 2013. godine objavio Kurir, Bubalo je saslušan u policiji a operativcima Radne grupe Uprave kriminalističke policije rekao je da u privatizaciji Luke Beograd nije urađeno ništa nezakonito.

On je tvrdio da je odluka o privatizaciji doneta na najvišem državnom nivou. Istakao je da su advokati pregledali dokumentaciju i da tu nije urađeno ništa nezakonito, kazao je izvor Kurira iz MUP.

Rođen je u Vladičinom Hanu, a doktorirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Od 1977. radio u livnici "Kikinda", gde je bio komercijalni direktor i direktor predstavništva u Pekingu d 1996. do 2000. godine.

Od aprila 2002.bio je generalni direktor Livnice. Za vreme njegovog mandata na bazi socijalnog programa, uz velike otpremnine, otpušteno je 1.714 radnika, od čega je njih 1.400 otišlo dobrovoljno.

Od 3. marta 2004. do 19. oktobra 2004. godine bio je ministar za ekonomske odnose s inostranstvom, a prilikom rekonstrukcije Vlade izabran je za ministra privrede i privatizacije. Od 14. novembra 2006. godine je bio koordinator Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Advokat: Bubala terete za zloupotrebu službenog položaja

Branilac Bubala Zoran Ateljević rekao je Tanjugu da Bubalo nije saslušavan u policiji, gde mu je uručeno rešenje o zadržavanju od 48 sati, odakle je prevezen u Tužilaštvo za organizovani kriminal, pred kojim će izneti svoju odbranu.

Bubalo se, prema krivičnoj prijavi policije, tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kako je rekao adovkat, navodno propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija LUke Beograd koje su prodate za manju vrednost od ekonomske.

Advokat je istakao da se Bubalo ne tereti za korupciju već za nečinjenje.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.