IMK najskuplji - 210 miliona

Većinski kapital deset srpskih firmi prodat je na prošlonedeljnoj aukciji za bezmalo pola milijarde dinara, tačnije za oko 464 miliona dinara. Najveću cenu, 210 miliona dinara platila je Olivera Radović za beogradsku Industriju metalnih konstrukcija (IMK) čija je početna cena bila 111,4 miliona dinara. U IMK je, inače zaposlen 121 radnik, firma ima poslovni prostor od oko 5,8 hiljada metara kvadratnih u Francuskoj ulici, raznu opremu i oko 13 hiljada metara kvadratnih građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu. Za kupovinu kruševačke firme „Fampharm“ takmičilo se troje, a vlasnik je postao konzorcijum fizičkih lica iz Beograda za 141 milion dinara, a početna cena je bila 38,9 miliona dinara. Ova firma se bavi proizvodnjom farmaceutskih preparata i poseduje fabričku halu od oko četiri hiljade metara kvadratnih i opremu. Po početnoj ceni od oko 48,8 miliona dinara prodat je MIN Holding „Svrljig“ hrvatskoj Tvornici vijaka „Div“ u Samoboru, a novi vlasnik planira da za tri godine proizvodnju u ovoj fabrici poveća tri puta. Planirane su i velike investicije, višestruko veće od minimalno predviđenih milion i po evra, što znači da će se znatnije proširiti obim posla. Sada je u MIN−u u Svrljigu zaposleno 339 radnika i firma poseduje poslovni prostor od preko devet hiljada kvadrata.

Vlasnik "Grand kafe", Slobodan Vučićević u konkurenciji pet zainteresovanih kupio je za 18,6 miliona dinara Ramski rit „Treset“ u Velikom Gradištu čija je početna cena bila 466 hiljada dinara. Tom prilikom novinarima je izjavio da nije očekivao da će tolika cena biti, budući da zgrada i hektar placa maksimalno mogu da koštaju oko sto hiljada dinara. Na ovaj potez se, inače, odlučio zbog toga što u neposrednoj blizini planira da izgradi ekskluzivni turistički centar na Srebrnom jezeru, a kupljena firma sa osam zaposlenih, biće sastavni deo tog kompleksa. Projekat izgradnje turističkog centra trebalo bi da se završi za tri do pet godina. EI „Nikola Tesla“ u Beogradu prodata je po početnoj ceni od oko 38 miliona dinara Radosavu Mariću iz Ripnja, ali po svemu sudeći pravi kupac je Radosav Rodić, vlasnik „Glasa“ iako je on to demantovao, tvrdeći pritom da se na aukciji našao samo kao posmatrač, ali i da kupljena firma nema velike nekretnine. Iz prospekta se, međutim, vidi da EI poseduje poslovni prostor na oko 1.600 metara kvadratnih, a od opreme ima foto−kopir aparat, automobil pežo, pet kada sa ugrađenim grejačima i električni viljuškar. Ova firma se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra i u njoj je zaposleno tri radnika. Sudeći na osnovu onoga što se od Rodića moglo čuti on namerava da preseli štampariju i po svemu sudeći za nju je sada dobio novu lokaciju, dakle u EI „Nikola Tesla“ neće se proizvoditi TV i radio-prijemnici, već novine. Minimalna investicija koju bi kupac trebalo da obezbedi je oko 4,3 miliona dinara.  Firma  je u protekle dve godine imala gubitak od oko 21 milion dinara.

Bivša direktorka borskog „Poleta“ Danojla Matijašević kupila je tu firmu za oko 8,8 miliona dinara i kako je izjavila za naš list nastaviće da se bavi proizvodnjom mesa. Ariljsku „Vodogradnju“ firmu za izgradnju hidrograđevinskih objekata za 7,1 miliona dinara kupio je Risto Tepavčević iz Beograda, koji ima firmu "Rio" u Beogradu, koja se bavi spoljnom trgovinom i inženjeringom. Istovremeno Projektni biro za projektovanje građevinskih objekata u Knjaževcu prodat je po početnoj ceni od 387 hiljada dinara. Holding poslove „Prve iskre“ u Bariču kupio je zastupnik za konzorcijum fizičkih i pravnih lica iz beogradske trgovinske firme „Etoks“ i to za početnih 11,4 miliona dinara. Za početnih oko 14 miliona dinara novopazarski „Ukras“ kupio je Selek Fehim, koji poseduje osam firmi na području bivše Jugoslavije, među kojima su fabrika čarapa u Sarajevu i u Novom Pazaru „Selek Ferobeton“. Kupljena firma sa 105 zaposlenih bavi se vađenjem kamena za građevinarstvo i u njoj, kako je rekao novinarima, namerava da nastavi da proizvodi mermer i granit. U prospektu se pominje da bi minimalna investicija trebalo da bude oko 3,6 miliona dinara. (“Pregled”)

Pogledajte još