Albanija i Hrvatska stavile veto na čestitke Jeremiću

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je izabrala predstavnika Antigve i Barbude Džona Eša, ambasadora koji je tu zemlju u UN zastupao poslednjih 25 godina, za novog predsednika te institucije svetske organizacije.

Izbor Eša za predsednika GS UN pozdravio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun I svih pet regionalnih grupa u Generalnoj skupštini, sem istočnoevropske grupe, jer su pozdravno pismo koje se usvaja konsenzusom, blokirale Albanija I Hrvatska.

Ambasador karipske ostrvske države će predsedavanje preuzeti krajem septrembra, nakon isteka mandata aktuelnog predsedavajućeg GS UN Vuka Jeremića.

Eš je izabran kao predstavnik Latinoameričke i karipske grupe država, koja je ove godine došla na red da postavi svog predstavnika na čelo Generalne skupštine.

Za razliku od prethodne godine, kada je do izbora predsednika GSUN doslo kroz tajno glasanje svih država sveta, pošto istočnoevropska grupa nije mogla da postigne jedinstvo o svom kandidatu, prvi covek 68. zasedanja je izabran konsenzusom, kao jedini kandidat svoje grupe.

Prema pismu u koje je Tanjug imao uvid, a pripremila ga je Crna Gora, koja ovog meseca predsedava istočnoevropskom grupom, bilo je predviđeno da u skladu sa dobrom diplomatskom praksom bude pozdravljen novi predsednik i odato priznanje starom, ali se to nije dogodilo jer su Hrvatska i Albanija stavile veto nasadržaj pisma.

U pismu koje je pripremio ambasador Crne Gore u UN Milorad Šćepanović, navodi se, između ostalog, da istočnoevropska grupa čestita Jeremiću na "aktivnom I dinamičnom" vođenu Generalne skupštine i na promovisanju vrednosti UN za dobrobit celokupnog covecanstva.

Takođe se čestita i izbor novom predsedniku iz Antigve i Barbude. Međutim, Albanija i Hrvatska su na sadržaj pisma stavile veto, tako da je istočnoevropska grupa ostala jedina grupa koja nije čestitala novom predsedniku Generalne skupštine UN.

Prethodno su na sednici, novom predsedniku čestitale sve ostale grupe, uz pohvale za dosadašnji Jeremićev rad, uključujući i državu domaćina SAD.

"SAD izražavaju zahvalnost predsedniku Jeremiću za njegovu posvećenost vođenju 67. sesije Generalne skupštine UN", navodi se u američkom pismu.

Azijsko-pacifička grupa je istakla da je tokom Jeremićevog predsedavanja povećano učešće GS UN u vezi sa rešavanjem raznih značajnih globalnih problema i pitanja, i poželela predsedniku GS UN uspeh u nastavku karijere.

Istovremeno, Latinoamerička i karipska grupa je istakla da je njegovo vođenje GS UN "bilo uspešno" i dodala da su napravljeni istinski koraci napred u sprovođenju Agende UN pod Jeremićevim vođstvom.

"Mi smo uvereni da će njegovo obimno političko i diplomatsko iskustvo nastaviti da igra ulogu na međunarodnoj pozornici", saopštila je ova grupa.

Sličan stav je izneo i generalni sekretar UN Ban Ki mun, rekavši da se zahvaljuje Jeremiću na dinamičnom predsedavanju, što su podržale I Azijsko-Pacifička grupa zemalja, Afrička grupa, Latinoamerička i Karipska gupa i Grupa Zapadnoevropskih država.

Jeremić je za Tanjug rekao da Srbija ima razloga da bude prilično zadovoljna načinom na koji je svet ocenio srpsko predsedavanje UN.

"Izjave predstavnika grupa u ime clanica UN govore za sebe, a ako od 193 države planete samo dve nisu zadovoljne vašim predsedavanjem, čini mi se da je to dobar učinak - pogotovo imajući u vidu koje su to dve države", smatra Jeremić.

Izvor: novosti

Pogledajte još