Merkelova posavetovala nezaposlene Evropljane: Selite se!

U ovom intervjuu, Merkelova je visok nivo nezaposlenosti mladih u Evropi opisala kao “ogromnu krizu”, a sadašnje teškoće evrozone uporedila je sa postkomunističkom istočnom Nemačkom.

Prema njenim rečim, kada je nakon pada Berlinskog zida nezaposlenost u Nemačkoj narasla, “mnogi mladi ljudi su imali posao samo zato što su se preselili na jug” (odnosno, bivši politički “Zapad”). Isti recept ona sada predlaže i mladim Evropljanima, pri čemu bi seoba ovog puta trebalo da ide s juga na sever, odnosno konkretno u Nemačku, koja nastoji da privuče više imigranata iz zemalja zahvaćenih krizom, kako bi otklonila nestašicu kvalifikovane radne snage.

Nemačka kancelarka je u svom intervjuu potvrdila zabrinutost Nemačke da dugotrajna kriza u južnoj Evropi stavlja evropski projekt na probu, i naglasila je da su umesto insistiranja na štednji, Evropi za izlazak iz krize potrebne reforme, koje bi je učinile kokurentnijom.

“Kada je reč o zapošljavanju i o privrednom rastu, evrozona i druge zemlje se nalaze u teškoj situaciji. Rešenje nije u štednji, nego u obnavljanju privrednog rasta. Taj proces je u toku”
, tvrdi Merkelova.

Prema njenim rečima, Evropa se nalazi na prekretnici i sada mora da odluči šta da radi, šta da proizvodi i kako da ojača trgovinu.

Na pitanje šta misli o antinemačkim demonstracijama u inostranstvu, Merkelova je odogovorila da demonstracija protiv njene vlade ima i u samoj Nemačkoj, da političari moraju biti spremni da takve stvari podnesu, i da joj je pre svega stalo da se zemlje u kojima se demonstrira brzo oporave.

Izvor: blic

Pogledajte još