Demonstranti ne odustaju: Nastavljamo bitku na trgu Taksim!

Demonstranti su, međutim, saopštili da će nastaviti protest započet pre dve nedelje. Okupljeni u parku Gezi traže i oslobađanje privedenih demonstranata. “Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji… Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja”, saopštila je protestna organizacija Solidarnost Taksimu.

“Sada smo još jači i organizovaniji nego pre dve nedelje, kada je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi”
, dodaje se u saopštenju.

Šatori u parku Gezi, gde su demonstranti hteli da provedu noć su uništeni, kao i transparenti koji su nosili. Svetski mediji navode da je nekoliko desetina ljudi privedeno tokom policijske intervencije.

Novinari navode da je policija intervenisala cele noći, ne dajući demonstrantima da se okupljaju u većem broju.

Demonstranti se već dve nedelje pored trga Taksim u Istanbulu, nalaze i u čuvenom parku Gezi, gde premijer Redžep Tajip Erdogan želi da izgradi komercijalni centar. To je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, a potom, posle grube policijske akcije, pretvorio se u antivladine proteste i u drugim gradovima.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu. Od početka protesta poginule su četiri osobe, a više od 7.500 ih je povređeno u sukobima s policijom

Demonstranti smatraju da je partija na vlasti od 2002. godine, Partija za pravdu i razvoju “izgubila svoj legitimitet pred narodom i u svetu, jer želi da podeli i provocira otpor na trgu Taksim.”

Erdogan je obećao u četvrtak da će obustaviti planiranu gradnju tržnog centra u parku Gezi dok sud ne donese odluku o njenoj legalnosti ili eventualnom referendumu o tom pitanju.

Beta