Komesarka UN danas u poseti Beogradu

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da očekuje da će Srbija dobiti podršku visoke komesarke Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj za dalji napredak, kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

"Očekujem da ćemo na sastanku dobiti podršku za dalju uzlaznu putanju kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava", rekla je Paunović za Tanjug uoči sastanka sa Pilaj.

Ona je istakla da će sa Pilaj razgovarati o stanju ljudskih prava u Srbiji i merama koje se preduzimaju u cilju njihove zaštite i unapređenja, naročito u domenu iz nadležnosti Kancelarije.

"Razgovaraćemo o zakonskim okvirima u Srbiji kada su u pitanju ljudska prava, izradi Strategije za borbu protiv diskriminacije i Akcionog plana za njegovu implementaciju do 2018. godine", rekla je Paunović.

Ona je dodala da će posebna tema razgovora biti da li i na koji način Srbija izvršava obaveze predviđene različitim konvencijama, navodeći da je tema sastanka i stanje u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji, ali i položaj Roma.

Planirano je da Navi Pilaj razgovara s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem i ministrima rada i zdravlja Jovanom Krkobabićem i Slavicom Đukić-Dejanović.

Ona će se sastati i s ministrom pravde Nikolom Selakovićem sa kojim će razgovarati o zakonskom osnovu za oblast ljudskih prava, reformi pravosuđa, izmenama Krivičnog zakonika Srbije, kao i o smeštajnim kapacitetima u srpskim zatvorima.

Planirano je da visoka komesarka UN za ljudska prava tokom boravka u Beogradu poseti i Kliniku "Dr Laza Lazarević".

Izvor: b92

Pogledajte još