Suđenje za aferu "Vakcine" odloženo za 22. oktobar

Početak suđenja odložen je za 22. oktobar, jer advokati okrivljenih nisu dobili optužnicu preciziranu u skladu s promenom Zakona.

Optužnica u kojoj je krivično delo za pojedine okrivljene preinačeno u zloupotreba službenog položaja odgovornog lica stigla je u sud 13. juna, a advokatima je uručena danas.

Pored bivše direktorke RZZO, na optuženičkoj klupi naći će se i bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić (sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan), direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravar i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević.

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Vukajlović-Popržen i njenim saradnicima suđenje je trebalo da pčne još prošle godine u junu pred Specijalnim sudom, koji se međutim pred početak suđenja oglasio stvarno nenadležnim jer Vukajlovićevu na mesto direktora nije imenovala Vlada Srbije već Upravni odbor RŽO.

Shodno Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala propisano je da se taj Zakon primenjuje za krivična dela protiv službene dužnosti i primanje mita kada je okrivljeni lice koje vrši javnu funkciju na koju ga je imenovala Skupština, Vlada, Viskoki savet sudstva ili Državno veće tužilaštva.

Takođe se primenjuje za krivicna dela zloupotrebe službenog položaja kada vrednost imovinske koristi prelazi iznos od 200 miliona dinara, a u konkretnom slučaju ti uslovi nisu ispunjeni.

Optužnicu je nakon sprovedene istrage u februaru 2012. podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a posle proglašenja nenadležnosti, preuzelo je Više tužilaštvo.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi pušteni su iz pritvora uz jemstvo hipotekama da se brane sa slobode posle višemesečnog pritvora. Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžić, tri meseca kasnije.

Izvor: b92

Pogledajte još