Erdogan šalje vojsku na ulice?

0

Turska vlada može poslati vojsku da pomogne policiji da uguši masovne proteste, izjavio je danas zamenik premijera Bulent Arinč.

Policija “će iskoristiti sva svoja ovlašćenja” do kraja da bi zaustavila nemire, rekao je Arinč u televizijskom intervjuu.

“Ako to nije dovoljno, u turske gradove možemo poslati oružane snage”, rekao je Arinč, a prenosi agencija AFP.

Policija za razbijanje demonstracija sa vodenim topovima upozorila je danas oko 1.000 sindikalaca da obustave blokadu glavne avenije u prestonici Ankari ili će intervenisati, što je izazvalo i reakciju nemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila da je turska policija “isuviše oštra” prema demonstrantima.

Turski sindikati pozvali su sve radnike na generalni štrajk danas u znak protesta zbog upotrebe sile nad demonstrantimaa, prenela je agencija Rojters.

Sindikalci su, mašući zastavama i transparentima krenuli ka centralnom distriktu Kizilaj, međutim policija ih je preko megafona upozorila da ne smeju da blokiraju ulice i da će upotrebiti silu.

Turska policija uhapsila je skoro 500 ljudi u Istanbulu i Ankari, zbog sukoba policije i demonstranata, koji protestuju više od dve nedelje protiv vlade, saopštio je danas zvaničnik iz advokatske komore.

Uhapšeno je 441 lice u Istanbulu zbog povezanosti sa jučerašnjim sukobima i 56 demonstranata u Ankari koji se povezuju sa antivladinim protestima proteklih dana, prenela je agencija Rojters.

Policija je blokirala sve putne pravce u centru Istanbula, oko Trga Taksim i susednog parka Gezi koji je u proteklih 18 dana okupiran učesnicima protesta izazvanih protivljenjem planovima za renoviranje centralnog gradskog parka.

Konfederacija sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) i Konfederacija progresivnih sindikata (DISK) pozvali su građane da se danas priključe opštenacionalnom štrajku i zahtevaju okončanje policijskog nasilja u sukobima sa demonstrantima u Istanbulu i Ankari.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan
poručio je sinoć pred više od 100.000 svojih pristalica u Istanbulu da je bila njegova dužnost da sa gradskog trga i obližnjeg parka u Istanbulu ukloni demonstrante i najavio da će “identifikovati jednog po jednog one koji su sprovodili teror na ulicama”.

(Izvor: Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.