MangaDrom

Za početak dve definicije:
1. Manga (漫画) je japanska reč za stripove koja se, van Japana, povezuje isključivo sa japanskim stripovima jedinstvenog stila crtanja;
2. Anime (アニメ) je skraćenica engleske reči ''animation'' i na zapadu se najčešće odnosi na japansku animaciju posebne estetike. Popularne mange se često adaptiraju za mali ili veliki ekran i postaju anime. 

Nije da sumnjamo da ste sve ovo već znali, ali samo da utvrdimo gradivo. Ako želite da se još više informišete o čarobnom manga & anime svetu pravo mesto  je MangaDrom Festival koji je počeo juče (27. jula), a trajaće do nedelje. 

Posećenost i fenomenalna atmosfera na jučerašnjim predavanjima i svečanom otvaranju dokazali su ono što je manje-više poznato: u Bgd postoji ozbiljna grupa manga & anime fanova! Radi se o mladim ljudima, mahom tinejdžerima, mada je juče pomalo zagušljiv i pretopao "Pogon" DOB-a posetio i značajan broj m&a fanova sa nešto dužim stažom. 

Osim po izuzetnim radovima, fantastičnoj posećenosti, zadovoljnim licima organizatora Vladimira Vesovića i braće Ršumović, otvaranje MangaDrom Festivala, a ujedno i izložbe japanskih i domaćih mangi, ostaće zapamćeno i po duhovitom obraćanju japanskog ambasadora u Srbiji Tadašija Nagaija. ''Mama mi je uvek govorila da je bolje da učim, a ne da čitam mange. A mange su sada jedna umetnost iz Japana'', rekao je ambasador na odličnom srpskom. 

Devojčice u hrabrim, pravim manga odevnim kombinacijama i ostali, nešto manje modno hrabri posetioci, pažljivo su pogledali sve radove i mali štand sa stripovima, a zatim nastavili da razmenjuju utiske o nekim novim i nekim starim mangama i animama. 

Pravo osveženje BELEF-a! Manifestacija u ogranizaciji trojice iskrenih m&a fanova koja je bila neophodna ovom gradu! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još