Mala matura: Odložen test iz matematike, pronađena fotokopija rešenja!

On je rekao da će učenici polagati test sutra od 12 časova, ali da neće biti izvlačenja kombinacija, već da će biti odštampana rezervna kombinacija testa, koja je ranije pripremljena, i da će testovi na vreme biti dostavljeni školama.

Kostić je rekao da je Republička upisna komisija takvu odluku donela jutros, budući da je došlo u posed fotokopije jednog testa.

On se izvinio roditeljima i deci zbog pomeranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušavanja regularnosti testa i bodovanja.

"Mi smo juče popodne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra", rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

On je dodao i da za jučerašnje polaganje srpskog nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta Komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Kostić je kazao i da pojavljivanje fotokopija nije u interesu dece i da takve stvari treba da prestanu.

On je osmacima na sutrašnjem polaganju poželeo puno uspeha, da pokažu pravo znanje i da upišu željene škole.

Budući srednjoškolci juče su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, a rešenja zadatka se mogu pogledati na sajtovima Ministarstva prosvete.

Ove godine je na testiranju 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 odsto delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke.

Učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

(Izvor: Tanjug, RTS)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.