Srpski nacionalni ponos ekstremno nepopularan u Rusiji

„Fijatova" vozila prošle godine doživela su fijasko veka na ruskom tržištu. Zajedno sa „Krajslerom", udeo „Fijata" na tržištu Rusije je tek 0,29 odsto! Cela grupa „Fijat - Krajsler" u Rusiji je za godinu dana prodala samo 215 "fijata 500".

„Ekstremno nepopularan", glavni je opis svakog "Fijatovog" modela u Rusiji, a upravo je beznačajna tražnja za njihovim modelima i brendovima koje kontrolišu, primorala "Fijat" da prekine zajedničko ulaganje sa "Solersom" u ovoj zemlji, navodi Glas Rusije.

Kompanija je zatim sklopila novi ugovor sa "Sberbankom" o izgradnji postrojenja u okolini Sankt Peterburga, ali za proizvodnju džipova adaptiranih za rusko tržište.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučuć, u intervjuu „Ansi" je ponovio da je izvoz 10.000 „Fijatovih" automobila iz Kragujevca u Rusiju tek prvi kontigent i da tu kvotu smatra samo početkom. Ali, komentariše Glas Rusije, on u izlivu optimizma ni italijanskoj ni srpskoj javnosti nije saopštio kako stvari zaista stoje.

Prema pisanju „Ekonomista", od marta prošle godine neki od modela i brendova "Fijat - Krajslera" treba da budu sklapani u pogonima ZIL-a, nedaleko od Moskve. Radi se pre svega o sportskim vozilima, a možda će biti sklapani i laki kamioni.

I tako, dok se sprema izvoz "Fijatovih" modela, Srbija nema objedinjenu ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda za rusko tržište - zaključuje Glas Rusije.

Izvor: Vesti online

Pogledajte još