Nakon procurelih testova policija saslušava samo đake, ali ne i odgovorne

0

Dva dana nakon što se završio test iz matematike, policija saslušava samo đake kod kojih su pronađeni provaljeni testovi, ali ne i odgovorne.

Umesto odgovornih za sastavljanje i distribuciju ispitnih zadataka koji su dospeli na ulicu, gde su prodavani po ceni od 2000 do 9000 dinara, policija saslušava samo decu kod kojih su pronađeni sporni testovi.

U lancu odgovornih za curenje testova iz srpskog i matematike, najveća sumnja pada na Ministrarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta i obrazovanja, priča izvor Blica blizak Ministrarstvu. Međutim, kako je Blicu nezvanično rečeno u MUP-u, za saslušanjem ministra prosvete Žarka Obradovića, “nije bilo potrebe, jer je Ministrarstvo dostavilo svu potrebnu dokumentaciju”.

Blic tvrdi da potvrdu da li su odlazili na razgovor u policiju, nije dobio ni od Dragana Banićevića, direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u kojem su testovi sastavljani, niti od Radoša Ljušića, direktora Službenog glasnika, u čijoj su štampariji testovi štampani.

Ostavku ministra zatražili su, u međuvremenu, i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Foruma beogradskih osnovnih škola, koji traže i da se rezultati polaganja male mature ponište, a deci omogući upis u srednje škole na osnovu uspeha iz osnovne.

Radmila Dodić, predsednica Foruma, smatra da ministra, “ako neće sam da ode, Vlada treba da razreši”.

“Dve godine zaredom testovi cure u javnost, bacaju se milioni za štampanje rezervnog testa, a moralna šteta je nenadoknadiva”, kaže Dodićeva.

Međutim, kako Blic navodi, Ministar ni ne pomišlja na ostavku. Razloge ne pronalazi ni u tome što testovi već drugu godinu zaredom bivaju provaljeni, već čeka “utvrđivanje činjenica”.

Najgore je, ipak, što se deci šalje poruka da je učenje nepotrebno, jer se svaki test može kupiti.

Izvor: B92, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.