Snouden stigao u Moskvu u pratnji Vikiliksovih savetnika

Let broj SU213 iz Hong Konga, na kome se nalazi Snouden sleteo je u Moskvu, objavila je agencija AFP. Konačno odredište Snoudena nije potvrđeno, ali prema nekim informacijama on će otputovati za Karakas preko Havane, navodi francuska agencija, ali se dodaje i da se bivši službenik NSA možda uputio na Island ili u Ekvador.

Snouden je Hong Kong napustio u pratnji "diplomata" i Vikiliksovih pravnih
savetnika, objavio je sajt Vikiliks.

"On je na putu ka jednoj demokratskoj zemlji, kako bi tamo našao utočiste, u pratnji diplomata i Vikiliksovih pravnih savetnika",
navodi se na sajtu, čiji je osnivač Džulijan Asnaž.

Na sajtu se dodaje i da je Snouden od grupe Vikiliks zatražio pravnu pomoć, kako bi njegova bezbednost bila osigurana.

Bivši španski sudija i advokat Džulijana Asanža, Baltasar Garson je izjavio da je spreman da brani Snoudena.

"Pravna služba Vikiliksa i ja želimo da zaštitimo Snoudena i njegova prava", rekao je Garson.

On je dodao da je ono što je učinjeno Asanžu i Snoudenu, koji su "u javnom interesu" obelodanili određene informacije, predstavlja napad na narod.

Ruske vlasti ništa ne znaju o dolasku u Moskvu bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvarda Snoudena, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

"O tome ništa ne znam. Za to čujem prvi put - rekao je Peskov. Snouden nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji", izjavio je agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

"Prošle sedmice i do kraja petka, od Snoudena nije stigla nikakva molba", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Agencija ističe da odsustvo zahteva za dobijanje političkog utočišta u Rusiji može da posluži kao potvrda da Moskva nije konačna destinacija Snoudena i da se on "iz glavnog grada Rusije može uputiti na Island ili u Ekvador".

Rojters je preneo da u Kremlju ne znaju gde se nalazi Snouden.

Na pitanje da li je Snouden na putu za Moskvu i da li je tražio azil, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ne zna, a Ministarstvo inostranih poslova odbilo je da odmah da komentar, navodi britanska agencija.

Agencija je prenela i tvrdnju sajta "Vikiliks" da je pomogao Snoudenu u dobijanju "političkog azila u jednoj demokratskoj zemlji, oko putnih dokumenata i sigurnog napuštanja Hongkonga".

Izvor: blic

Pogledajte još