Grubješić: Srbija dobija datum

Ona je gostujući na RTS-u rekla da je danas sastanak Saveta za opšte poslove i da su izmene moguće, ali da se možemo nadati da ih neće biti.

"Odluka će svakako biti pozitivna, pitanje je da li će ona biti doneta danas ili 27 i 28. juna, kada se sastaje sam vrh država EU. U svakom slučaju Srbija otpočinje pregovore o članstvu. Sada je ta odluka izvesna i tu niko ne treba da ima nikakvu dilemu"
, naglasila je Grubješić.

Na pitanje da li stav Bundestaga da pregovori sa Srbojom počnu u januara može da promeni nešto, ona je rekla da to ne može da promeni donošenje konačne odluke i početka pregovora.

"Pitanje je samo da li će biti oktobar, decembar ili januar. Bundestag će se danas izjasniti ponovo... Nema dileme da će pregovori sa Srbijom otpočeti i da će biti zakazan taj čuveni datum", navela je Grubješić.

Ona je ukazala da je za Srbiju važno da se zakaže što pre datum da ne bi prolazili još neke provere koje neki predlažu.

Grubješić je navela da je predloženo da Savet za opšte poslove još jednom odlučivao o Srbiji.

"Mislimo da je to nepotrebno, jer smo uradili sve što smo mogli. Mi ništa ne dobijamo na poklon, mi smo to zaradili radom i trudom u poslednjih 11 meseci. To je samo davanje šanse Srbiji da krene u proces pregovaranja", kazala je Grubješić.

Ona je objasnila i kako će teći pregovori sa EU. Evropdska komisija, kako navodi, sprema pregovarački okvir, dinamiku pregovora i počeće uvid u stanje reformu.

"Prvo se otvaraju poglavlja 23 i 24 za pravosuđe i vladavinu prava. Važno što smo doneli dve važne Strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, tako da ćemo spremno dočekati otvaranje ta dva poglavlja", rekla je Grubješić.

Ona je dodakla da misli da smo spremni da krenemo u proces pregovaranja i da će se tu ideti koliko je spremna administracija, koliko smo mi voljni da transformišemo Srbiju u modernu zemlju.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.