Od 1. jula povraćaj PDV na bebi hranu i opremu

Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune - krajem avgusta.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara.

Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen.

Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge - 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

"Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu"
, objašnjava Dragan Agatunović, iz Sektora za kontrolu Poreske uprave.

Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

Tokom ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još