ĆUTI I PLAĆAJ: PDV na 22%, otpuštanja, struja skuplja za 15%, penzije i plate manje za 15%...

Predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović, izjavio je za Tanjug da je potrebno smanjiti plate i penzija za 15%. Upitan da prokomentariše izjavu v.d. ministra finansija i ministra privrede Dušana Vujovića da će plate i penzije biti smanjene za 10% “i ni dinar više”, Petrović je rekao da to nije dovoljno.

- Za šest do osam meseci bi se videlo da to nije dovoljno i ta razlika od pet odsto bi morala da se nadoknadi, rekao je Petrović na predstavljanju izveštaja Fiskalnog saveta u Narodnoj banci Srbije.

Dakle, smanjenje plata i penzija do 10% neće biti dovoljno.

Ako bi vlada smanjila plata i penzija za 10%, bilo bi potrebno da se poveća PDV za 2%, odnosno, da iznosi 22%
.

On je dodao da bi trebalo videti kolike će uštede doneti borba protiv sive ekonomije i otpuštanja u javnom sektoru.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da bi u slučaju da se plate i penzije smanje 10% PDV bio povećan za oko dva odsto.

On je izneo računicu da bi 15% smanjenja plata i penzija donelo uštedu od 800 miliona evra godišnje, dok se smanjenjem od deset odsto godišnje štedi 470 miliona.

Prema njegovim rečima, povećanjem PDV za 2%, prohodi bi bili povećani za oko 400 miliona godišnje, što bi otprilike, kako kaže, pokrilo tu razliku.

- Ako idete na smanjenje plata i penzija za 12 odsto, onda bi PDV mogao da bude povećan za jedan odsto, rekao je Altiparmakov.

Fisklani savet je napomenuo da bi prilikom rebalansa budžeta trebalo smanjiti plate i penzije za 15%, a ne za 10% kako je najavio Dušan Vujović.

Član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković, napominje da bi struja trebalo odmah da poskupi za 15%.

Kako je naveo, skuplja struja bi nadomestila štete nastale od poplava a s druge strane bi smanjila tražnju za električnom energijom, što, prema njegovom mišljenju, može da bude i dobro, navodi Vučković.

Smanjila bi se tražnja za električnom emergijom? Kome ne treba struja neka se odmah javi!

- Za investicje bi u drugom koraku bilo potrebno da cena dodatno poraste. To je i zahtev u smislu ispravljanja dispariteta cene energije u Srbiji i regionu, rekao je Vučković.

Dakle, prvih 15% poskupljenja da se nadomesti šteta nastala od poplava, a dodatno poskupljenje bi bilo za investicije.

Koji bi se izgovor koristio da se poplave nisu dogodile?

Dakle, struja bi odmah trebalo da poskupi 15% i poskupljenje da raste. Zatim, ako se smanje plate i penzija za 10%, PDV bi trebalo da se poveća za 2%. Ako se plate i penzije smanje za 15%, PDV ne bi trebalo da poraste.

Izvor: Telepromter

Pogledajte još