Umro Vinsent O'Brajen

LONDON, 2. juna 2009. (Beta-AP) - Irski trener trkačkih konja Vinsent O'Brajen umro je u 92. godini, posle karijere duge 51 godinu u kojoj je osvojio 16 Engleskih i 27 Irskih klasika.
Trener je zabeležio i 25 pobeda na Rojal Askotu i 23 na Čeltenam festivalu. Njegova porodica saopštila je danas da je O'Brajen umro u ponedeljak u svom domu u Strafanu u pokrajini Kilder.

Predsednik Briders kupa, serije takmičenja rasnih trkačkih konja, Greg Avioli odao je pohvalu O'Brajenu zbog njegovog "dubokog i temeljnog uticaja" na trkanje.

"Njegova karijera je izuzetna, on je postavio standarde međunarodne izuzetnosti, koji će retko biti izjednačeni", rekao je Avioli.

O'Brajen je prema opštem mišljenju trener koji je imao najviše uticaja na konjske trke. Sa aktivnim treniranjem prestao je da se bavi 1994. godine, a zime je provodio u australijskom gradu Pertu.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi 1943. godine i organizovao je karijeru trostrukog šampiona britanske nacionalne trke sa preprekama, Hatons Grejsa.

Uzgajalište Balidojl kupio je 1951. godine i osvojio tri uzastopne nacionalne stipl-čejs trke od 1953. do 1955 sa Erli Mistom, Rojal Tenom i Kver Tajmsom.

O'Brajen se posle prebacio na trke bez prepreka i trenirao je Nižinskog, Ser Ajvora, Aledžeda, Sedlers Velsa, Golden Flisa, Minstrela, El Gran Senjora, Balimosa i Roberta.

O'Brajen je ostavio suprugu Žaklin i petoro dece, uključujući i Dejvida, koji je trenirao pobednika Engleskog derbija Sekreta, i Čarlsa, koji trenira u Irskoj.

O'Brajen je prvobitni kupac uzgajališta Kulmor, a kasnije je doveo Džona Magnijera da upravlja štalama.

"Tatina trkačka karijera govori sama za sebe i ne treba joj elaboracija. Ne postoji niko kao što je on. Kulmor i Balidojl su rezultati njegove vizije i svedočanstvo njegovog uspeha", rekla je O'Brajenova ćerka Sju Magnijer.

Pogledajte još