CENE: Roming na odmoru

Minut razgovora u Turskoj može da košta od 137 do 306 dinara, u Sloveniji od 170 do 321 dinar. Ukoliko ste u Grčkoj, a zovete kući, cena je od 130-176 dinara, zavisno od operatera. Najjeftiniji su pozivi u BiH, Italiji i na Kipru, gde može da se razgovara za 70, a najskuplji u Rusiji i Tunisu, gde cene dostižu i 400 dinara. Sa sve većim brojem pametnih mobilnih telefona, pozivi nisu više jedini način da se napravi veliki račun, pa je najčešće najveća stavka u romingu - internet.

Pogledajte i:
*Plaže u boji
*Top 10 najdestinacija u SAD
*Top 10 pešačkih mostova
*Najstrašniji rolerkoster na svetu (VIDEO)

Potrošenih 100 kilobajta interneta na moru će vas koštati od 80 do 180 dinara. To znači da će nas skidanje fotografije koštati bar 100 dinara, dok će nam za skidanje samo jedne pesme račun porasti i do 3.000 dinara. istina, ovo nije neophodno, a veliki broj hotela i restorana i kafića ima WiFi pa je moguće i uštedeti.

Svi oni koji koriste wi-fi internet moraju obavezno da isključe GPRS, jer se može desiti da se pri pojavi prvog problema sa internet vezom telefon automatski prebaci na GPRS i napravi veliki račun. Drugo, GPRS je na pametnim telefonima potrebno isključiti i zato što oni često imaju aplikacije kojima je neophodan internet i koje se automatski ažuriraju i povećavaju račun.

Prijem i preslušavanje govorne pošte tarifira se kao poziv, a najpametnije je isključiti ovu opciju za vreme letovanja. Ne bi trebalo da šaljete ni poruke za proveru stanja na računu, jer svaka poruka košta koliko i bilo koji drugi SMS.

Niže cene rominga na jedinstvenom tržištu EU dovele su do toga da poskupi telefoniranje za građane van ove zajednice, pa Srbi plaćaju nekoliko puta više cene rominga nego državljani zemalja EU. U Telenoru i Vip mobajlu svet je podeljen na nekoliko zona koje imaju jedinstvene cene za sve strane operatere. Sa druge strane, korisnici MTS telekoma plaćaće različite tarife za roming u zavisnosti od zemlje u kojoj letuju, ali i od stranog operatera koga izaberu.

(old_image)
Pogledajte još