IZBEGAVAJTE LENČARENJE: Psihijatar ukazao na uobičajenu grešku koju mnogi prave kada se probude

Ako želite da spavate bolje i da se odmorite, morate da izbegavate nekoliko stvari.

Znamo da kvalitet sna može narušiti teška hrana, alkohol, korišćenje mobilnih telefona i gledanje televizije u spavaćoj sobi. Ali psihijatar Čester Vu tvrdi da postoji jedna greška koju mnogi ljudi prave kada se probude.

- Ležanje je velika prepreka dobrom snu - rekao je dr Vu. On je istakao da nikada ne leži u krevetu, osim ako se ne radi o aktivnostima vezanim za spavanje i intimnost. Sa njegovim mišljenjem se slaže i neuronaučnik Čelsi Roršajb.

Ona je rekla da čim se probudi, ustaje iz kreveta.

- Tako moj mozak shvata da je spavaća soba samo mesto za odmor, što promoviše kvalitetan san - objasnila je ona.

Stručnjak za spavanje Karlera Vejs objasnila je nedostatke lenčarenja u krevetu nakon buđenja.

- Redovno vreme buđenja pomaže biološkom satu da reguliše fiziološke funkcije, a ne samo san. Spavanje vikendom dovodi do socijalnog džet laga i izaziva poteškoće u koncentraciji, umor, razdražljivost i glavobolje - tvrdi on.

Dr Raj Dasgupta kaže da je malo verovatno da će opuštanje imati dugoročan uticaj na ukupan kvalitet sna, ali ističe da je važno imati redovan raspored spavanja.

- Održavanje doslednog rasporeda spavanja, gde se budite i idete u krevet u isto vreme svakog dana, zaista je važno da biste obezbedili kvalitetan san - naveo je on.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još