Batrovci: Prelaz proradio, kolona duga 10 kilometara

Kolona kamiona koji čekaju da uđu u Hrvatsku trenutno je duga više od deset kilometara i od naplatne rampe Adaševci - Šid teretna vozila su parkirana u dve kolone, a oko 1.200 vozača s nestrpljenjem očekuje da se situacija na hrvatskom delu graničnog prelaza normalizuje.

Od jutros oko deset sati kamioni su, posle 12-očasovnog prekida, ponovo počeli da prelaze
, ali je u međuvremenu bilo nekoliko prekida i zastoja zbog tehničkih problema na hrvatskom delu prelaza i usklađivanja carinskog sistema Hrvatske sa propisima EU, izjavio je Tanjugu komandir Stanice granične policije u Batrovcima Đorđe Borđoški.

On je naglasio da na srpskom delu prelaza nema nikakvih problema i da nema čekanja na ulazu iz Hrvatske u našu zemlju, istakavši da su pogranični organi Srbije potpuno spremni i da održavaju redovan protok putničkog i teretnog saobraćaja.

Borđoški je ocenio da se normalizovanje situacije može očekivati u periodu od 48 sati, ukoliko kod Hrvata ne bude novih problema i prekida u kontroli teretnog saobraćaja na graničnom prelazu.

Šef carinske smene na prelazu Batrovci Predrag Milakara rekao je za Tanjug da od jutros naša saobraćajna policija preusmerava kamione ka Tovarniku, Horgošu i drugim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj.

Milarkara je savetovao vozačima da promene granični prelaz, a umesto Batrovaca koriste neki od prelaza na ulazu u Mađarsku, jer i na ostalim prelazima ka Hrvatskoj može da bude problema u radu hrvatskog carinskog sistema.

On je naveo da trenutno na prelazu Batrovci prelazi u Hrvatsku samo dvadesetak teretnih vozila na sat, uz napomenu da je prosečno zadržavanje teretnjaka, kada su normalni uslovi rada, oko dva minuta.

Vozači kamiona, od kojih neki čekaju na prelazu u Batrovcima više od 36 sati da uđu u Hrvatsku, žale se da trpe zbog ovog zastoja veliku štetu, izražavajući bojazan da će i u buduće biti takvih problema.

Osim vozila iz naše zemlje, na prelazu Batrovci sada je "zarobljen" i veliki broj kamiona iz Turske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i više drugih zemalja iz bliskog okruženja.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još