Popović: Niko neće morati da menja važeću ličnu kartu

Popović je u izjavi Tanjugu objasnio da ne postoji "nikakva nova lična karta", već da je reč o tehnički i tehnološki unapređenoj postojećoj ličnoj ispravi.

Prema njegovim rečima, zalihe postojećih čipova koje ima MUP Srbije su na isteku i logičan je potez da se nabavi nova količina koja je tehnički i tehnološki naprednija.

Predstoji nam nova nabavka unapređenih čipova da nova lična karta, odnosno tehnički unapređena postojeća lična karta, ponudi građanima Srbije nove mogućnosti, odnosno korišćenje elektronskih usluga koje u ovom trenutku MUP i ostale državne institucije nude, a pogotovo koje ćemo u narednom periodu ponuditi u većem broju", rekao je Popović.

On je naglasio i da svi građani Srbije neće morati da menjaju postojeće lične karte, već da će to učiniti samo oni kojima važnost ličnih isprava istekne, naglasivši da će administrativni troškovi ostati isti kao do sada.

U planu je da izdavanje unapređenih ličnih karata počne u drugoj polovini 2014. godine. Neće biti zamene ličnih karata, već će po isteku važnosti postojećih ličnih karata građani, koji inače treba da vade nove lične karte, izvaditi ličnu kartu sa novim čipom", objasnio je Popović.

Prema njegovim rečima, ni građani koji imaju biometrijske lične karte bez čipa neće morati da menjaju svoja dokumenta, ali da u tom slučaju neće moći da koriste servis elektronske uprave.

Građani koji imaju lične karte bez čipa mogu da izvade nove. Pretpostavljamo da će imati potrebu da koriste servise koje će im država ponuditi. Dobar primer servisa je već postojeći koji MUP nudi, a to je elektronsko produženje registracije vozila. To je servis elektronske uprave koji je država ponudila građanima i omogućila im da od kuće registruju vozila klikom preko interneta. Potrebna je samo postojeća lična karta sa digitalnoim sertifikatom, a koji će imati i buduća", ukazao je Popović.

Pomoćnik načelnika Sektora za analitiku smatra i da se neće ponoviti slike iz policijskih stanica ispred kojih su građani u redovima čekali za izdavanje novih dokumenata.

Prvi udar je izazvao gužve i Srbija je to uspešno prevazišla. Sada su minimizirane gužve na šalterima. Čak je izuzetno kratko čekanje izdavanja svih biometrijskih dokumenata, pocev od lične karte i pasoša do vozacke i saobraćajnih dozvola. Od trenutka izdavanja do isporuke od strane MUP-a građanima prođe dva-tri dana", zaključio je Popović.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još