Dodik: Ni SAD ne mogu da spasu raspad Federacije BiH

Dodik je ukazao da ni SAD poslednjim intervencijama ne može da promeni federalni Ustav, jer je reč o procesu iz kojeg je u Federaciji isključen jedan konstitutivni narod - Srbi, kazao je Dodik.

"Isključivanje jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju srpskog, iz federalnih ustavnih promena, govori o pravim namerama autora tog projekta. Ovde je reč o pravljenju protivustavnog i antidejtonskog paketa promena Ustava FBiH koji ne uvažava princip konstitutivnosti", rekao je Dodik novinarima na Palama, preneli su banjalučki mediji.

On smatra da uplitanje američkog ambasadora Patrika Muna u reformu Ustava FBiH nije dobro za ukupnu političku situaciju u BiH.

Mun je, naime, inicirao formiranje ekspertskog tima koji je predložio načine rekonstrukcije Federacije.

Dodik je najavio da će nekoliko opština u Federaciji, u kojima Srbi predstavljaju većinu, tražiti ustavno tretiranje tog prostora na poseban način radi zaštite njihovih vitalnih interesa. Prema njegovim rečima, Republika Srpska “uvek je budna na jedno oko” zbog konstantnih pokušaja dela međunarodne zajednice da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i da dođe do prekompozicije BiH.

On je podsetio da je u poslednjih sedam-osam godina lično uložio veliki napor u očuvanju institucija i zadržavanje nadležnosti Republike Srpske, što je posebno vidljivo u procesu reforme policije, centralizacije fondova i drugih institucija, drugim rečima, u mnogim besprizornim pokušajima tihe promene Ustava i unitarizacije BiH.

"Naravno da to nije moguće i da to nećemo dozvoliti. Ustav Republike Srpske je nedodirljiv, ali moram da kažem da i mi u Srpskoj imamo nameru da modifikujem naš Ustav", najavio je Dodik.

Izvor: blic

Pogledajte još