Sumnjive hemikalije u kozmetici?

VAŠINGTON (FoNet) - Jedno istraživanje dermatologa pokazalo je da neki kozmetički preparati, od parfema do gela za kosu, sadrže hemikalije koje kod eksperimentalnih životinja izazivaju poremećaje u rađanju.

Zdravstvena zaštita bez posledica, američka lobistička grupa, izdala je upozorenje da 52 kozmetička preparata zadrže ftalate (phthalate), hemikaliju koja se koristi da se produži "mirisni vek" parfema, ali i - omekšava plastika.

Iako za sada nema čvrstih dokaza da su ftalati štetni po čoveka, grupa upozorava da ova hemikalija mora biti odstranjena iz kozmetike sve dok se ne dokaže da je bezopasna.
"Zdravstvena žaštita bez posledica", koalicija zdravstvenih, verskih, sindikalnih i ekoloških grupa, godinama lobira protiv korišćenja ftalata.

Oni podsećaju na testove koji su pokazali da hemikalija štetno utiče na reproduktivnu sposobnost životinja, posebno na reproduktivne organe ženki, i tvrde da su upravo ftalati krivci na veliki broj hipospadije u Amerikanki, anomalije koja ne dozvoljava da se uterus "prilagodi" prodiranju penisa.

Grupa je obavila istraživanja na 72 kozmetička proizvoda, uključujući losione, lakove za nokte i dezodoranse. Ftalate su sadržala 52 proizvoda. Ovi prozivodi potencijalno mogu štetno delovati na fetus ali i kasnije na dojenje - tvrde lobisti.

"Hemikalije koje mogu oštetiti fetus, dalji razvoj bebe i buduću plodnost majki ne smeju se prodavati ženama", strogo preporučuje grupa.

Opsežna istraživanja o tome koje se sve hemikalije mogu naći u krvi čoveka ustanovila su, na neprijatno iznenađenje, visok procenat ftalata iako ne u medicinski zabrinjavajućem procentu.

Ipak, razlog za zabrinutost je činjenica da je visok procenat ftalata pronađen u krvi mladih žena u punoj sposobnosti rađanja. Pokazalo se da redovno koriste kozmetičke praparate različitih proizvođača.

Posebnu zabrinutost izaziva podatak da je prisustvo malih koncentracija ftalata pronađena i u krvi odojčadi i sasvim male dece pa se pretpostavlja da su ftalati tamo dospeli - iz plastičnih igračaka za bebe jer se ftalati koriste za "omekšavanje" plastike kako bi igračke bile elastične. 

(3. jun 2009.)

Pogledajte još