KROKODIL na platou ispred Muzeja 25. maj

Portparolka festivala Ana Pejović rekla je na konferenciji za novinare da će tokom manifestacije, svako veče od 20.00, pisci čitati svoja dela, a u pauzama sledi muzički program. 

„Na festivalu će se predstaviti autori sa prostora bivše Jugolasvije, na kojem se govori B/H/S jezik. Za tri festivalska dana publika će moći da vidi 17 nastupa. Po dva pisca će se predstavljati svakih sat vremena, a u toku jedne večeri ukupno šest pisaca će čitati svoja dela”, rekla je Pejovićeva.

Marko Vidojković, Vladimir Arsenijević, Boris Dežulović, Vedrana Rudan, Predrag Lucić, Robert Perišić, Emir Imamović Pirke i Lamija Begagić neki su od učesnika prvog KROKODIL-a (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju).

Tokom festivala biće održana i Književna jutra, u okviru kojih će pisci gostovati u srednjim školama na opštini Savski venac. Pisci će 4. juna razgovarati sa srednjoškolcima u Ugostiteljskoj školi, a 5. juna u gimnaziji "Sveti Sava", a na Književna jutra su pozvani i srednjoškolci iz drugih škola.

Prema rečima Ane Pejović, 6. juna će biti dodeljena nagrada na konkursu za najbolju kratku priču, koji je raspisan u srednjim školama u opštini Savski venac.

Pisac i urednik VBZ "Beograd" Vladimir Arsenijević istakao je da je festival KROKODIL napravljen sa namerom da se pisci predstave pravim nastupima i performansima, a ne u okviru književnih večeri, što je prvi u regionu radio FAK (Festival alternativne kulture).

„Festival ima za cilj da se pisci sami, bez posredovanja kritičara, predstave publici, i to ne pričanjem o svojim delima, već njihovim čitanjem. Čitanje književnih dela ne mora nužno da bude dosadno", rekao je Arsenijević.

Organizatori su najavili da će, ukoliko bude loše vreme, KROKODIL biti održan u Muzeju "25. maj".

KROKODIL je zajednički projekat izdavačkih kuća Samizdat B92 i VBZ uz podršku opštine Savski venac u Beogradu. 

Izvor: E-Novine

Pogledajte još