Pogledajte na kojim fakultetima je ostalo mesta

Na čak dva smera Šumarskog fakulteta, ekološkom inženjeringu i preradi drveta, velike su šanse da i u septembru ostane po nekoliko slobodnih mesta za školovanje o trošku države. Konačne liste o slobodnim mestima znaće se 15. jula, ali se po broju prijavljenih kandidata već sada može proceniti gde će moći da se konkuriše 2. i 3.septembra, kada počinje prijavljivanje za drugi upisni rok.

"Sigurno je da će ostati oko 40 do 50 slobodnih mesta, od kojih će neka biti i na budžetu. Za slobodna mesta već sada mogu da se prijave svi kandidati koji su polagali prijemni ispit na nekom od tehničkih fakulteta u Beogradu. Potrebno je da sa sobom donesu potvrdu o ostvarenom broju bodova iz matematike, biologije ili fizike. Inače, nismo iznenađeni što nismo popunili kvotu u prvom upisnom roku jer je ista situacija bila i prošle godine"
, kaže za “Blic” prof. dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Isto poručuju i sa Fakulteta za fizičku hemiju gde se za 100 mesta, od kojih je 80 predviđeno za budžetske studente, prijavilo 78 kandidata.

"Verujem da će budžetska mesta biti popunjena, jer se uvek desi da pojedini kandidati koji su polagali prijemni na srodnim fakultetima, pređu kod nas. Ipak, sigurno je da će ostati oko desetak mesta na samofinansiranju za one koji budu hteli da konkurišu u septembru"
, objašnjava prof. dr Šćepan Miljanić, dekan Fakulteta za fizičku hemiju.

Polaganje prijemnih u drugom upisnom roku trajaće od 4. do 6. septembra, a upis će biti završen do 17. u mesecu. Oni koji nisu uspeli da se upišu na tradiconalno popularne i najveće fakultete, Ekonomski i Pravni, drugu šansu će moći da potraže na Ekonomskom fakultetu u Nišu, gde će sigurno ostati oko 200 slobodnih mesta, zatim Ekonomskom fakultetu u Subotici i Pravnom fakultetu u Novom Sadu.


"Zanimljivo je da iz godine u godinu na istim fakultetima ostaju slobodna mesta za drugi upisni krug. Mi smo, kao prirodnjački fakultet, zadovoljni odzivom. Prema našim procenama, u septembru ćemo moći primimo još oko dvadesetak kandidata"
, kaže prof. dr Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Inače, interesovanje za upis na fakultet nikad nije bilo veće. Tako su, recimo, Medicinski, Matematički, Filozofski fakultet, Fakultet bezbednosti, Fakultet organizacionih nauka i Elektrotehnički fakultet tokom tri dana, koliko je trajala predaja dokumenata za upis budućih brucoša, bar duplo premašili upisne kvote. Na teret države moći će da studira ukupno 36.983 novih studenata, što je 965 više nego lane. Na osnovnim i integrisananim studijama školovaće se 21.717 budžetlija, a na osnovnim i strukovnim studijama njih 6.989 studenata.

(old_image)

Grafika: Blic

(Izvor: Blic )

Pogledajte još