Srbija ne dozvoljava uvoz paradajza iz Makedonije?

Kako je rečeno za B92 u ministarstvu, spekulacije da se radi o kontramerama nisu tačne, jer su one još u pripremi, a detalji ovog slučaja biće kasnije objavljeni.

Da bi moglo da bude zabrane uvoza slutilo se nakon najave Vlade da će recipročno odgovoriti Makedoniji na ograničenje izvoza brašna i pšenice i razmotriti ograničenje uvoza makedonskih vina i paradajza.

"Tačno je, određena količina paradajza je vraćena. Oni uopšte nisu stigli u Srbiju. Kao izgovor se navodi velika cena , mislim da se radi za oko 300 do 500 tona paradajza. Oni su došli u Strumicu da otkupe paradajz, a sad kad su došli ovde rekli su da cena ne odgovara"
, izjavio je jedan od makedonskih proizvođača paradajza za lokalne medije.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević usaglasili suredosled mera koje će biti sprovedene povodom odluke makedonske vlade da ograniči uvoz pšenice i brašna iz Srbije, rečeno je nedavno Tanjugu u Vladi Srbije.

Podsetimo, Vlada Makedonije donela je zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna. Srpski mlinari i pekari tražili su zatim pomoć nadležnih.

Oglasio se i sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin, koji je izjavio da Srbija treba odlučno da reaguje i "pokaže Makedoncima zube" po pitanju ograničavanja izvoza srpske pšenice i brašna u tu zemlju.

Izvor: B92

Pogledajte još