ZA ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH SUDOVA: Pet namirnica odlično razređuju krv

Kardiovaskularne bolesti jedan su od osnovnih uzroka smrti u svetu, pa vredi razmisliti o prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi.

Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju milioni ljudi je zgrušavanje krvi. Razloga za to može biti mnogo - od neuhranjenosti do ozbiljnih hroničnih bolesti i posledica koronavirusa.

Koje namirnice treba dodati u ishranu?

Voda

Prva i najvažnija stvar je da pijete više vode, zgrušavanje krvi je vrlo često povezano upravo sa dehidratacijom tela. Pokušajte da pijete 2-2,5 litara čiste vode dnevno. Ako pijete puno kafe ili čaja, povećajte količinu vode, jer pića sa kofeinom doprinose stvaranju nedostatka tečnosti u telu.

Đumbir

Jedan od najefikasnijih elemenata u održavanju kardiovaskularnog zdravlja je đumbir. Njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u velikim količinama. Đumbir ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova i razređivanju krvi, već ima složen efekat jačanja na celo telo.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidantom likopenom. Oni sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, razređuju krv i sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Borovnica

Ova bobica je prava superhrana. Bogata je antioksidantima koji jačaju telo i štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, dok vitamini A, C i biljna jedinjenja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razređuju krv.

Masna riba

Masna riba je skladište korisnih supstanci za zdravlje srca i celog tela. Redovna konzumacija ribe sprečava bolesti kardiovaskularnog sistema, razređuje krv, jača imuni sistem i usporava proces starenja.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Pexels.com

Pogledajte još