Kako izgledaju osnovne škole širom sveta (FOTO)

1. Kina

Školski sistem je u Kini poslednjih godina toliko uznapredovao da je svaki učenik u Pekingu dobio mobilni telefon sa GPS lokatorom, čime je rešen gorući problem nestanka dece.

2. Mali

(old_image)

Đaci u Maliju umesto u sveske, kredom pišu na tablama, a većinu stolica i klupa oteli su im islamisti nakon što su islamističke mete u februaru bombardovane od strane Francuza.

3. Kostarika

(old_image)

U osnovnim školama na Kostariki đačka uniforma je obavezna, a na meniju u školskim kuhinjama najčešće su pirinač i pasulj.

4. Južni Sudan

(old_image)

Mnogo dece u Južnom Sudanu nikad nije išlo u školu zbog ratovanja koje je decenijama potresalo ove prostore. Većina škola su danas improvizovane učionice, a mnoge od njih postoje zahvaljujući sponzorstvu nevladinih organizacija.

5. Japan

(old_image)


Učiteljica ispituje dečaka dok njegovi drugovi pažljivo slušaju - ovo je tipičan prizor prosečnog japanskog odeljenja iz kakvog izrastaju generacije jednog od najdisciplinovanijih naroda na planeti.

6. Francuska

(old_image)

Školarka na tabli ispisuje "Ovo je početak školske godine" u modernoj učionici kakva je tipična za Francusku.

7. Indija

(old_image)

Devojčica vežba samoodbranu sa instruktorima na času u svojoj školi u Mumbaju. Ovo je česta praksa u Indiji, zemlji iz koje nam često stižu izveštaji o grupnim silovanjima.

8. Avganistan

(old_image)

Obrazovni sistem u Avganistanu potpuno je razoren poslednjih decenija zbog sovjetske invazije sedamdesetih godina, građanskog rata devedesetih i talibanske vladavine. Da bi ih sprečili da se obrazuju, talibanske snage često na deojčicama primenjuju krajnje surove i represivne mere.

9. Izrael

(old_image)

Izraelske škole su kao standardnu proceduru uvele vežbe za slučaj bombardovanja ili raketnog napada. Ove vežbe imaju za cilj da decu pripreme za potencijalnu opasnost od napada Gaze, Libana, Sirije i Irana.

10. Peru

(old_image)

Peruanski mališani su za fotografisanje napravili malu pauzu u učenju u tipičnoj seoskoj školi u mestu Pičari.

Izvor: Blic

Pogledajte još