Ravan stomak: kako da izbegnete nadutost?

Izbegavajte gazirana pića

Mehurići mogu uticati da vam stomak izgleda kao balon ispunjen vazduhom. Držite se obične vode, toplog ili rashlađenog čaja od đumbira. Đumbir dodajte u neki drugi čaj, u vodu ili hranu, jer ima umirujući uticaj na sistem za varenje i može pomoći u smanjenju gasova koji uzrokuju nadutost.

So

Voda privlači so kao magnet, pa kada jedete jako zasoljenu hranu poput soja sosa, zadržavaćete više vode u telu, što vas može naduvati. Da biste ublažili ili sprečili zadržavanje vode, u ishranu uključite hranu bogatu kalijumom poput avokada, papaje, manga, banana i dinje. Kalijum je prirodni diuretik, pa pomaže izbacivanju viška soli i tečnosti iz organizma.

Uzročnici gasova

Iako su neverovatno zdravi, ako želite da izbegnete nadutost na plaži, klonite se hrane koja proizvodi gasove poput brokolija, kupusa, karfiola, krastavaca, luka, prokelja, celera, jabuke, graška. Svaka od tih namirnica prirodno proizvodi gasove i tako izaziva širenje stomaka. Voće i povrće koje neće stvoriti taj efekt su šargarepe, tikvice, paprike, dinje, grožđe.

Izbegavajte alkohol

Može vam se činiti čudnim da ćete izbegavanjem alkohola izbeći nadutost stomaka, jer on dehidrira organizam, ali diuretički efekat alkohola može da izazove zadržavanje vode, zbog čega ćete se osećati natečeno i tromo. Umesto toga, držite se vode, a da biste se osećali posebnije možete dodati grančicu sveže mente, krišuku limuna, limete ili malo bobičastog voća.

Višak ugljenih hidrata i šećera

Vaše telo ima sposobnost da skladišti otprilike 500-700 grama ugljenih hidrata kao glikogen, energiju koju telo čuva kao gorivo. Deo glikogena čuva se u jetri, ali većina je u mišićima, a za svaki sačuvani gram potrebno je tri grama vode. Kada jedete više ugljenih hidrata ili šećera, zadržaćete više glikogena i tečnosti, što dovodi do nadutosti. Ne treba potpuno odbaciti ugljene hidrate, ali ih treba držati pod kontrolom.

Velike porcije

Hrana koja zauzima puno prostora u želucu, poput velikih porcija salate ili kokica, dobar su izbor. Međutim, ako želite ravan stomak, držite se malih porcija i hrane koja zauzima manje mesta u želucu poput kuvanih šargarepa i nezaslađenog sušenog voća. Dobićete potrebne doze vitamina, minerala, antioksidanasa, bez rastezanja stomaka.

Šta će vas još proširiti...

Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakaćih guma, sisanje tvrdih bombona ili mentola, ispijanje tečnosti na slamčicu - sve što uzrokuje gutanje više vazduha, koji može ostati zarobljen u stomaku i stvarati nadut izgled. Da biste to izbegli, ne provodite duže od pet sati, a da niste nešto pojeli, sporije žvaćite, usporite, dajte sebi vremena za obrok.

Izbegavajte jako ljutu hranu

Ako ste ljubitelji ljutih začina, preko leta se suzdržite od njih. Oni mogu da iritiraju probavni sistem i povećaju proizvodnju gasova. Kako bi stomak ostao ravan, obroci treba da budu jednostavni, a biljke i začine koje koristite umirujući za probavu poput nane, ruzmarina i cimeta.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još