Istorijski zakon u Irskoj: Odobreni abortusi za rizične trudnoće

Kako javljaju britanski mediji, sa 127 glasova „za“ i 31 glasom „protiv“ abortusi su odobreni u slučaju da lekari smatraju da nastavak trudnoće preti životu žene. Među potencijalne pretnje životu trudnice parlamentarci su uključili i samoubistvo.

Maratonsko razmatranje zakona trajalo je do duboko u noć, prenosi "Rojters", a kao podsticaj za ovu odluku poslužio je smrtni slučaj žene kojoj su lekari odbili da izvrše abortus, pozivajući se na zabranu.

Foto: Beta, AP
Ustavno pravo na abortus irske žene ostvarile su 1992. godine odlukom Vrhovnog suda, koji je legalizovao prekid trudnoće u slučaju da trudnoća ugrožava život žene.

Međutim, odluka suda nije praćena usvajanjem odgovarajućih zakona i amandmana, što je lekare stavljalo u opasnost da budu krivično gonjeni. Inače, Irska je zemlja sa snažnom katoličkom tradicijom koja otežava legalizaciju abortusa.

Prema ocenama pojedinih medija, svakodnevno desetak trudnica se upućuje u Veliku Britaniju radi abortusa. Abortusi su i dalje zabranjeni i u slučaju incesta ili začeća u slučaju silovanja.

"Rojters" navodi da je usvajanje zakona koštalo premijera Endu Kenija (Enda Kenny) više saveznika nego uvođenje oštrih ekonomskih mera zbog finansijske krize.

Foto: Beta, AP
Vladu je, tako, napustila njegova dugogodišnja saradnica, ministarka za evropska pitanja Lusinda Krejton, koju su smatrali jednom od pretendenata za lidera vladajuće partije Fine gal (Fine Gael).

Od 76 parlamentaraca te stranke pet je glasalo protiv zakona i isključeno je iz frakcije.

Keni je rekao da su mu tokom javne debate o odobravanju abortusa protivnici zakona slali plastične fetuse i pisma napisana krvlju, a ispred njegove rezidencije protestovali su protivnici abortusa sa maskama kostura na licima. Osim toga, suočio se i sa velikim kampanjom Rimokatoličke crkve.

Zakon će stupiti na snagu ukoliko ga odobri i gornji dom parlamenta.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.