Poljski areholozi otkrili groblje vampira

Ostaci koje su arheolozi pronašli otkrivaju da su tela mrtvaka sahranjena odvojeno od glave, što je ritual koji su ljudi u davninama praktikovali kako bi bili sigurni da sahranjeni ne mogu da ožive.

Takav način sahranjivanja u pričama je najčešće vezan za vampire. Njihove glave pri ubistvu često bi bile odrubljene, a prilikom vešanja tela bi visila na vešalima dok se sama ne bi raspadanjem odvojila od glave, prenosi Dejli telegraf.

Istoričari tvrde da je takva praksa bila česta kod Slovena, naročito u periodu prelaska sa paganstva u hrišćanstvo.

U ova slučaja glava je u grobu bila položena na nogama, a baš su tako bila postavljeni i ostaci mrtvaka koje su otkrili poljski arheolozi.

Jedan od arheologa koji je učestvovao u iskopavanju dr Jacek Piržak, izjavio je kako u grobnicama nije nađen nijedan predmet, nakit ili nešto slično što bi moglo da ukaže na starost grobova. Zbog toga je potrebno sačekati dalje analize ne bi li se utvrdilo iz kog su veka posmrtni ostaci.

Otkriće je došlo kao veliko iznenađenje za arehologe koji su verovali da će na lokalitetu na jugu Poljske pronaće ostatke grobnica iz Drugog svetskog rata.

Izvor: B92, Daily Telegraph

Pogledajte još