Strašno: Svaki peti u Srbiji pijan za volanom

Njihovo prisustvo na ulici se iz godine u godinu povećava, kao i broj saobraćajnih nesreća koje čine. Ovi vozači su razdražljivi, koncentracija i koordinacija pokreta im je značajno umanjena, vid im je slabiji za 30, a sluh za čak 40 odsto, piše "Politika".

Predrag Bojanić (35) iz Pančeva je sa 1,12 promila alkohola u krvi i brzinom od 130 kilometara na čas, na delu puta gde je dozvoljeno 60, počinio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule tri devojke i jedan mladić. Posle više od godinu dana od ovog događaja, Bojanić je tokom protekle nedelje pravosnažno osuđen na osam godina zatvora.

Stefanu Kariću
, sinu Sretena Karića, umesto zatvor od devet meseci zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je Stanislava Pavlović ostala trajni invalid, dozvoljeno je najnovijom odlukom da provede kaznu u – kućnom pritvoru.

Karić je proglašen krivim jer je 29. aprila 2005. sa 1,77 promila alkohola u krvi vozio automobil Bulevarom kralja Aleksandra u Beogradu i udario u stub. Usled siline udara, automobil se prepolovio, a Stanislava je ispala iz vozila i zadobila teške povrede. Stefan je više puta uputio zahtev sudu da mu se odobri „kućno služenje“ kazne jer njegovo „zdravstveno stanje bi u zatvoru bilo vidno pogoršano“.

U još gorem alkoholisanom stanju, sa 1,94 promila alkohola u krvi i brzinom za 30 kilometara na sat većom od dozvoljene, vozio je Radosav Vujačić (62), bivši zamenik generalnog direktora „Srbijagasa”, kada je pre skoro tri godine ubio petnaestogodišnjeg Milana Lutovca koji je vozio bicikl. Sud ipak nije smatrao da neko ko vozi pod dejstvom, kako je veštačenjem utvrđeno, skoro 1,5 litara belog vina i pri tome ubije dete, zaslužuje da bude makar u zakonskim okvirima kažnjen, te je Vujačića osudio na 1,5 godina zatvora, što je minimalna propisana kazna za ovo delo. Maksimalna je 12 godina zatvora.

Luki Karadžiću, bratu haškog optuženika Radovana Karadžića, Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu kojom je osuđen na dve i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 14. jula 2005. godine na magistralnom putu Kragujevac–Mladenovac. U sudaru „mercedesa“ koji je u alkoholisanom stanju vozio Karadžić i „fijata“ kojim je upravljala Branislava Rebić, devojka je zadobila teške povrede glave i preminula je nakon četiri dana. Karadžiću je na tri godine zabranjeno upravljanje motornim vozilom. Inače, presuda je doneta u Višem sudu u Kragujevcu nakon šest godina suđenja i četiri promene sudija.

Da i pripadnice nežnijeg pola nisu imune na alkohol, pisali su tabloidi, govori i podatak da je atraktivna pevačica Ana Nikolić tokom policijske kontrole pre dve godine uhvaćena za volanom svog „mercedesa“ sa 2,4 promila alkohola u krvi! Ona se vraćala iz Požarevca, gde je snimala spot za pesmu „Džukelo“, kada je zaustavljena na teritoriji opštine Rakovica. Odbila je da duva u alkometar i svađom isprovocirala saobraćajce. Zadržana je na trežnjenju u policijskoj stanici.

I još jedna pevačica, Danijela Vranić, „kraljica beogradskih splavova“, kako je krste novinari, privedena je u policijsku stanicu na trežnjenje, tek kada je, posle odbijanja da zaustavi automobil i svađe sa policajcima, ustanovljeno da je vozila sa 1,84 promila alkohola u krvi.

Na najveću zakonom zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora, zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama, još niko nije osuđen, tvrdi Snežana Tripković, predsednica Udruženja porodica stradalih u saobraćaju „U čast palih anđela”. Ona je majka Ognjena Tripkovića kojeg je dok je vozio motocikl, u Beogradu, na uglu Cvijićeve i Ulice despota Stefana, pre dve godine automobilom ubio bahati vozač pod dejstvom oko dva promila alkohola u krvi.

"Nedovoljno oštre zakonske kazne, kao i sudska praksa izricanja uslovnih i najčešće kazni ispod svakog minimuma daju vetar u leđa pijanim vozačima. Čovek koji je ubio mog sina i dalje vozi, a suđenje je tek nedavno zakazano. Sudski procesi bahatim vozačima se uglavnom odugovlače i sud je na kraju vrlo blagonaklon prema učiniocima. Sa druge strane, porodice nastradalih su zauvek zavijene u crno", navodi Tripkovićeva.

Pijane vozače skriva i statistika

Iako statistika pokazuje da je tek 6,5 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda uzrokovano vožnjom pod dejstvom alkohola, Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ocenjuje da je vožnja pod dejstvom alkohola, pored nepropisne i neprilagođene brzine, najčešći uzrok najtežih saobraćajnih nezgoda.

"Veliki broj teških saobraćajnih nesreća koje su uzrokovali pijani vozači podvodi se pod druge uzroke, pa se u praksi često kao uzroci tih nezgoda navode drugi saobraćajni prekršaji, koje su vozači pod dejstvom alkohola počinili. To su vožnja nedozvoljenom brzinom, nepropisno preticanje i prolazak na crveno svetlo na semaforu", navodi Jovanović.

(Izvor: Politika)

Pogledajte još