LETNJI VODIČ KROZ TETOVAŽE: Šta je najaktuelnije?

Istorija tetoviranja seže daleko u prošlost.
Ne zna se tačno kako je tetovaža nastala, ali pretpostavka glasi da je to bila slučajnost koja se ljudima pokazala kao dobra ideja. Tetovažu bismo jednostavno mogli da opišemo kao unošenje mastila ispod površine kože, da bi joj se promenio pigment, a na taj način se postigla dekorativna ili neka druga svrha. Istorija ovog rituala nije potpuno poznata i o njoj nije ostalo mnogo pisanih tragova. Pretpostavlja se da su prve tetovaže nastale još pre 5.000 godina, a ime joj potiče iz nešto novijeg razdoblja - od polinezijske reči „ta" što znači crtati, precrtavati i od tahićanske reči „tatau", koja može da se prevede kao - nešto označiti.

Najstariji dokazi tetovaže pronađeni su na takozvanom Ledenom čoveku, čije je 5.200 godina staro zamrznuto telo pronađeno 1991. godine, u planinama na italijansko-austrijskoj granici. Na njegovom telu pronađeno je čak 57 tetovaža, a mesta na kojima se nalaze (unutrašnjost levog kolena, šest ravnih linija dugačkih 15 centimetara iznad bubrega i brojne paralelne linije na zglobovima) sugerišu da je Ledeni čovek verovatno bolovao od artritisa, pa je tetoviran iz terapeutskih razloga.

Priču o istoriji tetoviranja nastavljamo sledećeg ponedeljka. Vratimo se u sadašnji trenutak kada su tetovaže svakodnevna stvar. Postavljaju se brojna pitanja:

- Kada je osoba zrela za prvu tetovažu?

- Kako napraviti izbor zbog kojeg se nećete kajati?

- Postoje li trendovi u tetoviranju?

Stručnjaci Tattoo Master Studija (Maršala Birjuzova 6,Beograd, 063 8603 613, 064 377 0092) upozoravaju na sledeće: "Osoba je spremna da se tetovira kada ima želju, volju,vreme i novac. Podrazumeva se da je klijent punoletan i da ima dozvolu roditelja ili staratelja."

Iz Tattoo Master Studija daju najvažniji savet: "Ne dajte kožu amaterima samo da bi bili istetovirani. Tattoo je tu da vas usrećuje a ne da izaziva osećaj kajanja i krivice".

Pogledajte nove trendove u tetoviranju koje predstavlja Tatto Master Studio

M.N / Pressonline

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.