Bez prava na lečenje 300.000 ljudi

U Savezu samostalnih sindikata Srbije procenjuju da u ovom trenutku markice u zdravstvenim knjižicama ne može da dobije oko 100.000 radnika. Poslodavci ne uplaćuju zdravstveni doprinos. Tako je za zdravstvenu zaštitu uskraćeno bar još 200.000 članova porodica, pisu Novosti.

"To je nedopustivo. Poslodavci u ovom haosu pokušavaju da dođu do dodatnog kapitala i ne izmiruju doprinose. Ali država bi morala da obezbedi naplatu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnih sindikata Srbije.

"Država ništa ne preduzima, a radnici ispaštaju. Posledica je da u zdravstvenom fondu nema dovoljno novca, pa ni oni koji uredno plaćaju doprinose ne mogu da dobiju uslugu", dodaje on.

Prema podacima Poreske uprave, za zdravstveni doprinos u prvoj polovini ove godine naplaćeno je oko 71 milijardu dinara. To je u odnosu na isti period prošle godine za 6,58 odsto novca više. Ali se dug prema zdravstvu uvećava: 31. marta bio je 60,05 milijardi, a sada je 88,6 milijardi, pisu Novosti.

"Od te sume 54,2 milijarde duguju preduzeća, a 38 je nenaplativo zbog stečaja, likvidacije, restrukturiranja. Od preostalih 16 milijardi, 6,5 „otpada“ na javna preduzeća. Ta suma je dovoljna da pokrije godišnje troškove naknada za bolovanja duža od 30 dana.", kaže Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Država stalno uvećava problem. Dozvolila je finansijsku nedisciplinu, a i sama je veliki dužnik.

Za 1,25 miliona najugroženijih građana, za koje bi doprinos trebalo da se uplaćuje iz budžeta, godinama se izdvaja oko četiri-pet milijardi, a trebalo bi - 12.

Tako država za zdravstvenu zaštitu najugroženijih izdvoji oko 500 dinara po čoveku godišnje, a minimalni doprinos mesečno je 2.610 dinara.

"To je poruka za poslodavce da i oni izbegavaju da plaćaju doprinos - smatra Orbović.

Izvor: novosti

Pogledajte još