Brucoši potpisali "moralni ugovor" koji ih obavezuje da neće varati na ispitima

Inicijativu za uvođenje „zakletve“ za akademce pokrenuo je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić. Iako je više puta predlagao da, zbog velikog broja prepisivača, ovo postane praksa na celom univerzitetu, ideja se nije ukorenila. Prihvatio je još samo dekan Pravnog prof. dr Sima Avramović.

"U Rektoratu UB bili su sumnjičavi, pa ideja nije dobila šire razmere. Za početak, potpisali su naši studenti i budući pravnici, ali se nadam da će nam se dogodine i ostali priključiti", naglašava prof. Boričić. "Zanimljivo je da su brucoši sa zadovoljstvom prihvatili ovaj dokument i niko nije odbio da potpiše".

A u izjavi, koja se poziva isključivo na njihovu savest, novopečeni studenti obećali su da će „poštovati sve principe akademske zajednice, štiti njen ugled, negovati odnose tolerancije i doprinositi naprednoj akademskoj atmosferi“.

„Ističem da mi je ispod časti i dostojanstva da prepisujem, varam ili koristim nedozvoljena sredstva na ispitima, prilikom pisanja seminarskih radova ili izvršenja drugih nastavnih obaveza i da smatram da takvo ponašanje zaslužuje svaku osudu“, piše u izjavi koju su parafirali brucoši.

Ideja da se uvede ovaj „moralni ugovor“ fakulteta i studenata rodila se zbog ogromnog broja prepisivača. Iako je većina fakulteta nabavila ometače za mobilne telefone, studenti se ne predaju. Svake sezone stiže nova savremenija oprema za prepisivanje.

Oni koji se bave iznajmljivanjem tehnike za varanje kažu da su pune ruke posla imali nedavno, u vreme prijemnih ispita. Iznajmljivanje opreme za samo jedan ispit u „sezoni“ dostiže i cenu do 300 evra.

"Probleme sa ometačima prepisivači zaobilaze korišćenjem „motorola“ odnosno „toki-vokija“ koje rade da drugačijim frekvencijama od mobilnih telefona", kaže Miloš Jovanović, stručnjak za špijunsku opremu. "Opremu za ometanje „motorole“ još niko u Srbiji nije nabavio".

Hit“ među studentima, kojima učenje nije milo, poslednjih godina jesu bežične minijaturne kamere sakrivene u dugmetu ili u olovci. Ako ne žele da se oslone na tuđu pomoć, prepisivači mogu da nabave specijanli sat koji ima memoriju dovoljno veliku da primi čitave skripte.

Izvor: novosti

Pogledajte još