Pahor: Nikolić zaslužuje priznanje

"Predsednik Tomislav Nikolic je krunisao evropske napore Srbije. On je imao hrabrosti da uradi ono što moj prijatelj Tadić nije imao hrabrosti da učini," rekao je u Pahor u intervjuu za makedonsku televiziju Sitel.

Za Pahora, sporazum izmedju Srbije i Kosova je ključ za stabilizaciju regiona.
On kaže da je kada je Nikolić izabran za predsednika "bio skeptičan, jer u principu ne veruje nikome ko je u prošlosti imao veoma nacionalnu retoriku."

"No, ono što sam očekivao da moj prijatelj Tadić uradi, on nije uradio, a Nikolić je na kraju smogao hrabrost za to. On zaslužuje priznanje,"
rekao je Pahor.

Slovenacki predsednik je optimista kada je reč o daljem napretku Srbije ka EU i podršci Nemačke naporima Beograda.

"Mislim da bi bila velika greška da EU ne razume ogroman napor pregovarača" iz Beograda i Prištine, rekao je Pahor, a posebno, kako je dodao, napore Srbije.

Predsednik Slovenije se osvrnuo i na situaciju u drugim zemljama u regionu.

On je u dvodnevnu posetu Skoplje došao kako bi svom kolegi Djordju Ivanovom preneo jasnu poruku šta bi Makedonija trebalo da uradi da dobije datum pregovora sa EU.

Pahor, koji je, zajedno sa Jadrankom Kosor bio tvorac sporazuma o Piranskom zalivu izmedju Slovenije i Hrvatske tvrdi da je potrebna hrabrost i politička volja da se pronadje rešenje.

On kaže da, kao prijatelj Makedonije smatra da je potrebno ponovo ponuditi verodostojnu inicijativu za kompromis na koji medjunarodna zajednica neće ostati ravnodušna.

"Oni treba jasno da vide da je Makedonija spremna na kompromis" rekao je Pahor ocenivši da će se onda i od Atine očekivati odgovarajući odgovor.

Slovenački predsednik takodje veruje da se Bosna i Hercegovina neće raspasti i da Republika Srpska neće proglasiti nezavisnost.

"Naprotiv, mislim da BiH ima potencijal. To je multikulturna i multietnička drzava i iskreno mislim kada kažem da Bosanci - Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati imaju zdrav razum i iskustvo, ali im je potrebna politička volja da se kreira ustavno rešenje koje će im omogućiti koegzistenciju," rekao je on.

Prema njegovim rečima BiH je bogata resursima, kao i vrednim i pametnim ljudima.

"Kao spoljni posmatrač, mislim da je potrebna politička volja i da se izbegava neprestano razmišljanje sto znači nacionalnost i politička pripadnost, čini mi se da je to najveća prepreka za Bosnu," zaključio je Pahor.

On je protivnik formiranja "Jugosfere". "Mislim da nema koristi od takve ideje. To bi bio pre korak nazad nego napred ka formalnom uključivanju ovih zemalja u Uniju u ekonomskom ili političkom smislu. Svaka država treba sama da sprovede reforme i da se prilagodi pravnom poretku EU," rekao je predsednik Slovenije.

BLIC

Pogledajte još