Ministarstvo kulture podnelo tužbu protiv tri bivša ministra

Interna komisija Ministarstva kulture, koju je formirao ministar Bratislav Petković, utvrdila je da je u decembru 2007. godine, građevinskoj firmi „Montera“ avansno uplaćeno 176 miliona dinara za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti, a za radove koji nikada nisu završeni.

"Verujem da će republičko tužilaštvo prihvatiti naš predlog za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica u Muzeju i iz tri saziva Ministarstva kulture. Prijava se odnosi na period u kome je na čelu Ministarstva bio Vojislav Brajović, kada je sklopljen ugovor i isplaćen avans, ali i na kasnije ministrovanje Nebojše Bradića i Predraga Markovića, koji nisu ni pokušali da prekinu ugovor sa „Monterom“ i utvrde šta se dogodilo sa 176 miliona dinara. Neverovatno je da niko iz Muzeja, niti iz Ministarstva nije pokušao da učini to",  kazala je za Blic Natalija Pavlović Šinković iz Ministarstva kulture.

Prema navodima iz ministarstva kulture, u decembru 2007. godine potpisan je ugovor sa „Monterom“ o rekonstrukciji MSU u kojem piše da je dinamika plaćanja predviđena po fazama u zavisnosti kako radovi budu odmicali. Ipak svih 176 miliona dinara, kada je ministar bio Vojislav Brajović uplaćeno je „Monteri“ avansno unapred.

Umesto da rekonstrukcija traje osam meseci ili maksimalno godinu dana „Montera“ nije posao završila ni posle pet godina, čak je iza sebe ostavila krov koji prokišnjava, gradilište i nekoliko oštećenih eksponata u muzeju.

Sa druge strane, juče je reagovao i vlasnik građevinske firme „Montera“ Dragan Kopčelić, koji demantuje navode i eventualnu odgovornost i bivših ministara i svoje firme. Kopčelić tvrdi da u ugovoru koji je potpisao sa ministarstvom kulture piše da je preuzeo odgovornost za prvu fazu rekonstrukcije MSU koja podrazumeva samo grube radove.


"U ugovoru stoji da „Montera“ dobija stoprocentni avans u iznosu od 176 miliona dinara za izvođenje grubih radova u MSU. Mi smo ispoštovali svoj deo obaveze i nikako ne mogu da budem kriv što do druge faze rekonstrukcije nikada nije došlo jer u državi nije bilo para za to"
, pojasnio je Kopčelić za „Blic“.


BLIC

Pogledajte još