Dileri soba krstare Budvom: Nude turistima iz Srbije i BiH nelegalan smeštaj, cene soba...

Oko podne, najviše ih je, čak dvadesetak, bilo na autobuskoj stanici “Merkur“. Dvojica ljubaznih mladića neometano dočekuju turiste iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na autobuskom peronu i nude im sobe po ceni do osam do 25 eura, a apartmane i do 50 eura.

Dileri, čija je provizija od deset do dvadeset odsto, primećeni su i kod benzinske pumpe, marketa "Roda" na Lugovima, na Zaobilaznici i kod Kružnog toka na ulazu u grad.

Dilerisanjem soba bave se sve više i taksisti, piše "Pobjeda".

Sekretarijat za privredu i finansije već mesec dana upućuje svakodevni javni poziv vlasnicima soba i apartmana da legalizuju svoj rad i uredno prijave svoje pansione.

DRŽAVA GUBI

Uočeno je da je nelegalno izdavanje privatnog smeštaja jedan od najvećih vidova sive ekonomije. Procene su da godišnje zbog toga država gubi u budžetu više miliona eura, dok je i opština Budva već tri godine u velikim novčanim dugovima.

Na Primorju se trenutno nalazi osamdeset inspektora koji kontrolišu finansijske tokove, a u Turističkom naselju Slovenska plaža je smešten i Štab za koordinaciju Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore..

U budvanskoj opštini registrovano je svega 22 hiljade ležajeva od oko 80 hiljada koliko ih ima duž budvanske rivijere.

"Javna je tajna da se nelegalnim izdavanjem apartmana u Budvi i Petrovcu bave i rukovodioci pojedinih državnih službi i ustanova, iako se nalaze u sukobu interesa. Ti pansioni se, naravno, ne vode na njihovo ime već na ime nekog od članova porodice", kaže Budvanin Nikola Radović.

Turistička organizacija Budve osnovala je pre tri meseca kompaniju "Budva roms apartmans" koja treba da okupi privatne izdavaoce smeštaja i pomogne im u marketinškom nastupu na domaćem i inostranom tržištu i sveukupnoj legalizaciji posla.

TURISTI SE NAJVIŠE ŽALE ZBOG DILERA SOBA

Kol centar Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u julu je sa područja budvanske rivijere pozvalo je 29 turista koji su se najviše žalili na dilere soba, prenosi portal cdm.me.

Kako je saopšteno za agenciju MINA-business, pritužbe su odnosile i na neizdavanje fiskalnih računa na mnogim parkiralištima, odlaganje čvrstog otpada i njegovo gomilanje duž magistralnog puta.

Registrovano je i nekoliko pritužbi na buku na pojedinim gradlištima, kao i iz ugostiteljskih objekata.

(Izvor: Pobjeda,
cdm.me)

Pogledajte još