Smanjite rizik od bolesti: Ovo (nemojte da) radite

Donosimo vam listu nekoliko stvari koje verovatno često praktikujete, a ni ne znate da su štetne.

Pažljivo birajte vodu

Postoji nekoliko istraživanja koja pokazuju da je voda iz slavina zdravija od vode u bocama ili filtrirane vode iz raznih aparata. Posebno je nezdrava voda u plastičnim bocama jer plastika vremenom počinje da otpušta nezdrave hemikalije koje su, prema nekim otkrićima, kancerogene. Ako već kupujete vodu, svakako birajte onu u staklenoj ambalaži ako je dostupna i nipošto nemojte plastične boce dopunjavati vodom.

Naučite da pravilno pripremate meso

Istraživanja pokazuju da meso koje je previše pečeno ima kancerogene sastojke. Posebno je opasno meso koje se priprema na roštilju i koje se dugo peče. Kako biste izbegli potencijalne opasnosti, meso prvo marinirajte. Najbolje je da meso marinirate barem dva sata pre pripreme, i to koristeći ruzmarin koji dokazano smanjuje uticaj štetnih sastojaka.

Birajte najzelenije povrće

Kada birate zeleno lisnato povrće poput blitve ili zelene salate, uvek se odlučite za ono koje ima tamniju zelenu boju. Takvo povrće sadrži više hlorofila koji mu daje takvu boju, ali i više magnezijuma.

Istraživanja pokazuju da magnezijum smanjuje rizik od raka debelog creva kod žena.

Iz istih razloga važno je što češće jesti takvo povrće koje jača imunitet i sprečava razvoj kancerogenih ćelija.

Grickajte brazilske orahe

Brazilski orasi su sjajan izvor selena, antioksidansa koji smanjuje rizik od raka bešike kod žena, pokazala su istraživanja.

Druge studije pokazale su da ljudi sa visokim nivoom selena u krvi imaju niže stope umiranja od raka pluća i raka debelog creva. Naučnici veruju da je to zbog toga što selen štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala ali i jača imunitet.

Obavezno vežbajte

Brojna istraživanja pokazala su da fizičko vežbanje sprečava razvoj raznih vrsta karcinoma, a neka novija tvrde da redovno hodanje i trčanje značajno umanjuju šanse za razvoj raka dojke.

(Izvor: B92)

Pogledajte još