Tajno pričešće na Mesecu koje SAD nisu htele otkriju

U pitanju je činjenica koju SAD nisu želele da obelodane u tom trenutku.

Unutar lunarnog modula, par časova pre nego što je po prvi put kročio na površinu Meseca, Oldrin je kontaktirao kontrolu misije u Hjustonu. Tražio je nekoliko trenutaka tišine „kako bi pozvao sve koji slušaju, gde god da su i ko god da su, da zastanu na trenutak i porazmisle o prethodnim satima kao i da se zahvali na svoj način“.

U trenutku tišine koji je usledio, Oldrin je tiho pročitao pasus koji je napisao na maloj kartici, pasus je bio iz Jevanđelja po Jovanu.

Potom je izvadio minijaturni putir, hleb i vino iz posebne vreće.

„Sipao sam vino u putir koji mi je dala lokalna crkva. Usled gravitacije vino je polako i graciozno punilo putir. Bilo je je zaista zanimljivo saznanje da su prva tečnost ikada sipana na Mesecu, kao i prva hrana koja je konzumirana tamo, bili elementi pričešća“, izjavio je Oldrin.

Nil Armstrong, drugi prisutan astronaut, nije učestvovao u ovom obredu.

Međutim, ovo nije bio Oldrinov originalan plan. On je želeo da proslavi pričešće u programu, ali NASA nije bila previše srećna zbog te ideje.

Pojedini zvaničnici smatrali su da su astronauti državni službenici i da njihove akcije krše razdvojenost države i crkve.

„Kada bih imao priliku da sve ponovim, mislim da to ne bih opet uradio. Iako je u pitanju bilo zaista duboko osećanje za mene, u pitanju je hrišćanski obred, a na Mesec smo došli u ime svih – bilo da su u pitanju vernici drugih religija, ateisti ili agnostici. Međutim, u tom trenutku nisam mogao da zamislim bolji način da odam počast projektu Apolo nego da se zahvalim Bogu“, napisao je Oldrin u svojim memoarima.


B92

Pogledajte još