POMRAČENJE ĆE MOĆI DA SE POSMATRA I IZ SRBIJE: Danas će Mesec delimično zakloniti Sunce

Iz Srbije i većeg dela Evrope danas će moći da se posmatra delimično pomračenje Sunca. U Beogradu će Mesec "dodirnuti" Sunce u 11 sati i 22 minuta, a napustiće Sunčev disk u 13 i 38. Kako će teći današnje pomračenje objašnjava Branko Simonović, zvezdar i popularizator astronomije.

I pomračenje Sunca i pomračenje Meseca su jedan deo lepe geometrijske igre koja se odigrava tako što Mesec zakloni lik Sunca, odnosno, uđe u Zemljinu senku kada se nađe iza njega, objašnjava Branko Simonović, gost Jutarnjeg programa.

- Činjenica je da su prividni uglovni prečnici Sunca i Meseca približno jednaki. Grubo uzev to je pola stepena i to je jedna neobična, zanimljiva koincidencija, jer tada Mesec svojim koturom tačno prekriva lik Sunca - dodaje Simonović.

Mesec može u potpunosti da prekrije lik Sunca što je totalno ili potpuno pomračenje i Sunce se tada vidi samo duž jednog uskog pojasa površine Zemlje, mimo toga, vidi se kao delimično pomračenje.

- Jedan poseban primer delimičnog pomračenja Sunca naziva se prstenasto pomračenje i ono nastaje onda kada je Mesec u apogelu, kada je udaljeniji od Zemlje, a pošto dođe ispred sunčevog kotura, onda je on prividno manji nego Sunce i okolo njega ostane sunčev prsten da svetli. To je jedna izuzetno lepa pojava - navodi zvezdar.

Tamo gde se sa Zemlje vidi totalno pomračenje Sunca nastaje totalna noć, mrklina. Mogu se videti zvezde, dok u slučaju prstenastog pomračenja Sunca to izostaje, kao i u slučaju svih ostalih delimičnih pomračenja.

Pomračenje Meseca češće vidimo zato što se ono sa svake tačke Zemlje sa koje je u tom trenutku Mesec vidljiv, za razliku od pomračenja Sunca, koja su mnogo češća jer mesečeva mogu i da izostanu tokom godine, a najviše ih može biti tri, a pomračenja Sunca svake godine ima bar dva, a može ih biti pet, ali se ona ređe uočavaju jer je ograničen prostor koji je obuhvaćen senkom i polusenkom.

- Što se tiče današnjeg pomračenja, primetiće ga samo oni koji znaju da će se dogoditi. Inače 1999. kada je bilo totalno pomračenje koje se videlo sa severa naše zemlje, u Beogradu je svega dva procenta Sunca bilo otkriveno, a to je bilo dovoljno da izgleda kao malo tmurniji dan, a ne da je mrak. Sunce je veoma snažan izvor svetlosti i toplote i moramo biti veoma na oprezu kako ne bismo oštetili vid. Preporuka, odnosno opomena za sve je da u bilo kom slučaju, Sunce nikada ne smemo gledati neposredno, jer se vid u trenutku može trajno oštetiti - naglašava Simonović.

Kako će teći pomračenje Sunca?

Mesečeva senka će danas u 11.22 ostvariti prvi kontakt sa Suncem. Tada će mesečev lik početi da prelazi preko sunčevog kotura. Oko pola jedan, nešto više od četrdesetak procenata Sunca će biti prekriveno na našim prostorima. A sve će se završiti u 13 časova i 37 minuta.

Pomračenje Sunca će se najviše videti u Sibiru, nešto više od 80 procenata, pri čemu nigde na Zemlji neće biti vidljivo kao potpuno već isključivo kao delimično pomračenje.

- Geometrija stvari je to tako udesila. Dakle, položaj Zemlje u odnosu na Sunce, u odnosu na geografsku širinu čini da to tako izgleda. Iz istog razloga u ostalim krajevima neće uopšte biti vidljivo - naglašava Branko Simonović.

Kako da gledamo pomračenje?

Zvezdar i popularizator astronomije naglašava da ukoliko želimo da gledamo pomračenje Sunca ne koristimo zagaravljena stakla, rendgenske snimke i slično. Folije koje se za to posebno koriste moraju biti bez ijedne tačkice na sebi. Sve ostale folije ne treba koristiti.

Najjednostavniji i svakako najbezbeniji način, mada i najskromniji način, da ispratimo pomračenje Sunca, je kamera opskura.

Potrebno je uzeti dva lista papira. Na jednom listu izbušiti tri rupe – jednu iglom, jednu čačkalicom do pola i treću da prođe cela čačkalica. Okrenuti se leđima ka Suncu. Papir sa rupicama držimo usmeren ka Suncu a ispred njega drugi list pomeramo dok se na njemu ne pojavi odraz. Videćemo projekcioni lik, ne treba očekivati ništa posebno, ali bar nećemo oštetiti vid.

- Oni koji žele da se detaljnije pozabave ovom pojavom, društvo "Zvezdar", koje je u nastajanju, će danas na savskom šetalištu kod Beogradske tvrđave organizovati posmatranje pomračenja Sunca - napominje Branko Simonović, zvezdar i popularizator astronomije.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još