Zagrli me čvrsto, pusti me da odem

Film "Zagrli me čvrsto, pusti me da odem" bavi se decom sa problemima u ponašanju i predstavlja potresnu, intrigantnu studiju o disfunkcionalnosti u porodici svedočeći o velikom uticaju, i dobrom i lošem, koji odrasli imaju u odrastanju dece.
Neprilagođenoj deci, nesposobnoj da se integrišu u redovan školski sistem u Engleskoj, pruža se poslednja šansa u internatu “Malberi Buš” u Oksfordu. “Malberi Buš” nije obična škola – u njoj je razvijen jedinstven metod rada sa decom koja pate od teških emotivnih trauma. Školski odbor je veoma selektivan u odabiru svojih štićenika, a godišnja školarina iznosi 113.000 funti. Skupo školovanje plaćaju lokalne obrazovne ustanove koje često nemaju novaca ni da kupe knjige svojim učenicima - plaćaju jer ne znaju kako da se nose sa problematičnom decom. 

Privučena pričom o neobičnom internatu, rediteljka Kim Longinoto provela je godinu dana snimajući svakodnevicu četiri šarmantna, ali vrlo problematična dečaka. Dečaci imaju ozbiljan problem sa kontrolom besa i nasilnošću: udaraju, pljuju i psuju svoje izuzetno strpljive nastavnike koji ih ohrabruju u iskazivanju emocija, obučeni da na svoje štićenike nikada ne podižu glas. Koristeći terapiju zagrljaja, vaspitači i vaspitačice ovog neobičnog internata pružaju priliku traumatizovanoj deci da preokrenu svoje živote i da se vrate u redovnu školu. 

O rediteljki...
Kim Longinoto je jedna od najpriznatijih savremenih rediteljki, a prepoznatljiva je po svojoj fokusiranosti na život ljudi u neuobičajenim okolnostima. Dobitnica je brojnih prestižnih festivalskih nagrada. Studirala je u engleskoj Nacionalnoj filmskoj školi, gde je snimila film “Ponos mesta” i dokumentarac o hostelu za beskućnice “Pozorišne devojke”. Našoj publici poznati su njeni filmovi “Dan koji nikada neću zaboraviti” i “Razvod na iranski način”. Longinoto je 1986. godine zajedno sa Kler Hant oformila produkcijsku kuću "Twentieth Century Vixen". 

Nagrade i festivali...
Specijalna nagrada žirija, IDFA Međunarodni festival dokumentarnog filma
Najbolji britanski dokumentarac, BritDoc
Festival dokumentarnog filma, Docfest, Šefild

Cena ulaznice je 100 din. Sav prihod namenjen je Svratištu za decu i mlade koja žive i rade na ulici. 
Prodaja karata u REX-u od ponedeljka 8. juna, radnim danom od 10.00 do 16.00, a na dan projekcije od 10.00 do 20.00.

Pogledajte još