LETNJI VODIČ KROZ TETOVAŽE II: Da li se tetovaže mogu podeliti na ženske i muške?

Prvi deo teksta možete pročitati ovde.

Tetoviranje kao društveni ritual

Ali, koje su prve tetovaže na ženskom telu? Dugo se verovalo da je ritual tetoviranja započeo tetoviranjem ženskog tela. Tako su dugo vremena najstariji poznati primeri tetovaža bili nekoliko mumificiranih ženskih tela iz Egipta, koja potiču čak 2.000 godina pre nove ere. Često su takve primerke ženskih mumija, misleći kako su nižeg statusa, a tako i bezvredne, arheolozi ostavljali za sobom. Pokazalo se kako je jedna od njih, opisivana kao konkubina, bila zapravo vrhovna sveštenica Amunet.

Iako nema pravog dokaza o tome ko su bili svojevrsni tatu majstori toga doba, veruje se da su starije žene zajednice imale tu čast, kao što se i danas događa u mnogim delovima sveta gde je tetovaža znak nekog društvenog rituala. Iako se veruje da su tetovaže na egipćanskim ženama bile oznake da su - prostitutke, ili su, kako se ponegde navodi, bile oznake i pokušaj da se žene zaštite od seksualno prenosivih bolesti, mnogi misle i kako je tetoviranje u starom Egiptu bio terapeutski ritual, ali i kako je tetovaža imala ulogu amajlije koji je ženu štitio u teškim razdobljima, kao što su trudnoća i porođaj. Česti su primeri tetovaža u području stomaka, bedara i grudi, a motivi su razni uzorci - linije i ilustracije dijamanata. Iako često zamišljamo tamnije tetovaže, u starim civilizacijama podjednako su se, u kombinaciji sa tamnijim nijansama, koristile boje svetlijih pigmenata, kao što je žuta.

Priču o istoriji tetoviranja nastavljamo sledećeg ponedeljka. Vratimo se u sadašnji trenutak kada su tetovaže svakodnevna stvar. - See more at: /pocetna/zivot/stil/LETNJI-VODIC-KROZ-TETOVAZE-Sta-je-najaktuelnije.a-190382.258.html#sthash.aI6NUTtg.dpuf

Priču o istoriji tetoviranja nastavljamo sledećeg ponedeljka. Vratimo se u sadašnji trenutak kada su tetovaže svakodnevna stvar. Stručnjaci Tattoo Master Studija (Maršala Birjuzova 6,Beograd, 063 8603 613, 064 377 0092) odgovaraju na vaša pitanja.

(old_image)
Tatoo Master Studio

Koje tetovaže su najzahtevnije za rad?

Najzahtevnije su one koje se rade u stilu realizma i full color.

Mogu li se tetovaže podeliti na ženske i muške?

Ne, nema razlike između muških i ženskih tetovaža osim ako ne govorimo o veličini tetovaža. Muškarci obično slikom pokrivaju veći deo tela što je među ženama retkost.

Vrlo je važno kako se nova tetovaža neguje. Šta vi savetujete?

Tetovaža mora propisno da se neguje kako bi boja ostala u koži i da bi se sprečila infekcija. Detaljnije o tome pogledajte na našem sajtu.

M.N

Priču o istoriji tetoviranja nastavljamo sledećeg ponedeljka. Vratimo se u sadašnji trenutak kada su tetovaže svakodnevna stvar. - See more at: /pocetna/zivot/stil/LETNJI-VODIC-KROZ-TETOVAZE-Sta-je-najaktuelnije.a-190382.258.html#sthash.aI6NUTtg.dpuf
Pogledajte još