Projekat po kojem je igrađena Skupština Srbije - ukraden

Zaboravljeni nacrti

Konzervator Aleksandar Jovanović tvrdi da su, prema njegovim saznanjima, 1891. godine ovdašnje srpske vlasti najpre naručile projekat od arhitekte Konstantina Jovanovića, koji je živeo u Beču. Jovanović je nedugo zatim svoje nacrte i projekte počeo da šalje u Beograd, a oni su, po svemu sudeći, stizali Jovanu Ilikiću, koji ih je jedno vreme slagao u fioku.

"Sve je jedno vreme palo u zaborav, da bi posle duže pauze, 1907. godine, raspisan konkurs za izgradnju Doma Narodne skupštine. Tadašnji dvorski arhitekta Jovan Ilikić predstavio je Jovanovićeve ideje kao svoje, i to gotovo u svim detaljima. Preciznije, tadašnja Ilikićeva titula bila je šef arhitektonskog odeljenja Ministarstva građevine."

Poređenje

Konzervator Ivanović zato je izričit da je sadašnje zdanje Skupštine rezultat prepravljenog projekta Konstantina Jovanovića.

"Poređenje izvornog dokumenta, koji se čuva u Muzeju grada Beograda, i stanja na terenu neporecivo govori u prilog tome. Ključno je razdoblje s kraja 19. veka, a ne 1936. godina, kad je zdanje građevinski završeno, s tim što jedno drugo ne isključuje, nego samo izmešta u valorizaciji. Reč je o praksi da se ono što je izvedeno na terenu, po pravilu, uvek vrednuje više od ideje - kaže arhitekta konzervator Aleksandar Ivanović, čija je želja da se sačuva realan doprinos Jovanovića izgradnji jednog od najlepših zdanja u ovom delu Evrope."

Izvor: Novosti, Kurir

Pogledajte još