Šoštar: Omasovljenje sporta prioritet

BEOGRAD, 8. juna 2009. (Beta) - Predsednik vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar rekao je u  intervjuu agenciji Beta da će, ako pobedi na izborima za predsednika Sportskog saveza Srbije, njegov prioritet biti omasovljenje sporta.

"Uvek je rezultat najbitniji. A za državu je omasovljenje sporta najvažniji rezultat, iz koga proizilaze i rezultati na vrhunskom nivou", rekao je Šoštar agenciji Beta.

Šoštar je naveo i da ključna uloga Sportskog saveza Srbije i jeste da bude motor, pokretač bazičnog sporta u zemlji.

"Sportski savez i Olimpijski komitet Srbije (OKS) je vrh nevladinog sektora u sportu. U tom svom delu, Sportski savez Srbije treba da predstavlja motor, da bude pokretač svih procesa", kazao je proslavljeni vaterpolista.

"OKS je zadužen za vrhunski sport, Ministarstvo omladine i sporta je vrh države, ali svi zajedno, uz jedan normalan stav, možemo da dođemo do neophodnih rezultata, a to nisu samo medalje, iako su one izuzetno bitne. Vrlo je, ipak, bitno i uključivanje što više dece u sport, što i jeste naša ključna uloga", dodao je.

Šostar je ocenio i da uloge i odgovornost tri pomenute institucije moraju da budu jasno definisane kako bi se znalo ko šta radi, te da bi mu prvi zadatak zato i bio da u saradnji sa svima njima postavi pravac delovanja razvoja sporta.

"Organizacija je najbitnija. Struktura", rekao je Šoštar i dodao da najveći prostor za napredak vidi u funkcionisanju opštinskih sportskih saveza, iako nije nezadovoljan i njihovim dosadašnjim radom.

"Neki su radili bolje, neki lošije, ali Sportski savez Srbije mora da bude telo koje će opštinske saveze podsticati da i oni budu motori razvoja sporta", ocenio je Šoštar, koji je naveo da bi trebalo poboljšati i status sportista sa invaliditetom, iako su njihova prava već sada izjednačena sa sportistima bez invaliditeta.

Izbori za predsednika Sportskog saveza Srbije, koji se bira glasanjem svih opštinskih i granskih saveza, održaće se 16. juna.

Kandidaturu za predsednika Sportskog saveza Srbije za sada su pored Šoštara najavili i član Upravnog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda i bivši direktor Uprave za sport Dragan Vuksanović, kao i bivši trofejni veslač, osvajač dve olimpijske medalje Milorad Stanulov.

Pogledajte još