„Vidovdanske dane dijaspore i Srba u regionu 2009“

Ovo je najveća manifestacija dijaspore, koja se održava u Srbiji svake godine, a prvim Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu predviđeno je da se i ubuduće obeležava kao Dan dijaspore. 

Plan rada konferencije „Vidovdanski dani dijaspore 2009“ je osmišljen tako da se bavi najbitnijim pitanjima dijaspore: pravno-statusnim, kulturnim, prosvetnim, i ekonomskim pitanjima i sastoji iz tri sesije: Negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta, Poboljšanje položaja i efikasno rešavanje statusnih pitanja dijaspore, Unapređenje ekonomske saradnje matice i dijaspore.

Tema ovogodišnje Konferencije je „Platforma za izradu Nacionalne strategije razvoja odnosa matice i dijaspore i Srba u regionu“. Nacionalna strategija, kao zvaničan dokument Vlade RS, bazirajući se na Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, treba da odredi ulogu države prema dijaspori i Srbima u regionu i ulogu dijaspore i Srba u regionu prema Republici Srbiji

Neophodno je da strategija bude zasnovana na dogovoru svih zainteresovanih strana u definisanju instucionalnih mehanizama koji će dijaspori i Srbima u zemljama regiona omogućiti da nađu svoje mesto u savremenom srpskom društvu.

Ove godine manifestaciji će prisustvovati predstavnici udruženja i ugledni pojedinci iz dijaspore sa svih pet kontinenata, najviši predstavnici srpske vlasti i crkve, istaknuti privrednici i uspešni ljudi iz oblasti nauke, sporta i kulture, a na skupu će se obratiti i predstavnici krovnih organizacija Srba iz regiona. 

Tokom prethodna tri meseca na adresu Ministarstva za dijasporu stigao je veliki broj referata od strane pripadnika dijaspore u cilju definisanja trenutnog stanja i predloga za preduzimanje konkretnih aktivnosti radi postizanje željenog stanja. 

Svi oni koji su poslali referat imaće mogućnost tokom trajanja konferencije da izlože svoje ideje, konstruktivne predloge, pristupe diskusiji i na taj način učestvuju u kreiranju nacrta Nacionalne strategije. Predstavnici Ministarstva za dijasporu, Vlade Republike Srbije i drugih relevantnih institucija će nastojati da zajedničkim dijalogom i razmatranjem najbitnijih pitanja uspostave čvršće mostove saradnje i izgrade odnosa poverenja i partnerstva sa našim ljudima iz rasejanja koji je decenijama izostajao. 

9. jun

Pogledajte još