Izložba strip crteža

Prvi utisak jednog laika (kad su u pitanju stripovi), jeste da je ovo izložba crteža, i to jako dobrih i interesantnih. Fasciniralo me je i to da svi crteži, osim što su istog formata ( A4), imaju jednu  zajedničku nit koja ih spaja a različitosti ih likovno obogaćuju, kroz originalnost eksperimenta i individualnost. Ne mogu a da ne primetim koliko su ovakve stvari neophodne onoj institucionalizovanoj, klasičnoj, "velikoj" umetnosti. U tom smislu i u tom kontekstu posmatrajući ove radove dolazim neminovno do zaključka da, koliko god da se autori ozbiljno zezaju, tačno isto toliko je i ovo zezanje ozbiljno. Strip je našao svoje mesto u umetnosti i naravno (pogađate) sad sledi rečenica - umetnost je našla svoje mesto u stripu.
Ostaje samo još jedno pitanje - šta ću ja na ovoj izložbi? Možda sam pobegao u galeriju tražeći spas od nekoliko stotina hevi metalaca koji su došli na nekakav koncert u SKC (nemojte mene ja sam malokrvan), možda sam došao da popijem hladno pivo (jesam li profesionalac ili nisam) a možda sam potajno želeo da se vratim u mladost, jer tamo ima i naučne fantastike i nove romantike i starih strahova i erotske gotike...
Ja sam bio, popio pivo, pročitao strip, a bilo je i drugih interesantnih faca - neki su pili pivo, drugi čitali stripove, treći i jedno i drugo...a ti???

Dragan Kljajić

Pogledajte još