Milutin Mrkonjić nas košta 80 miliona evra

Dipl. ing. Milutin Mrkonjić (71)Učinak Milutina Mrkonjića tokom dva mandata u Vladi Srbije ne može se posmatrati nikako drugačije do fenomenološki, jer onim što je on postigao tokom svog ministrovanja retko ko može da se „pohvali“.

Od 2008. godine pa do sada u Srbiji je izgrađeno oko 200 kilometara puteva. Od toga samo 30 kilometara autoputa. Kada se to podeli sa brojem godina na vlasti, ispadne da je Mrkonjić godišnje gradio manje od 10 kilometara autoputa.

Da ironija bude veća, nedostatak novca nije bio osnovni razlog što Srbija i danas nema završen autoput na koridoru 10. Preduzećima „Železnice Srbije“, „Koridori Srbije“ i „Putevi Srbije“, koja su nadležnosti Ministarstva građevine, odobreni su krediti u vrednosti od 1,5 milijardi evra.

Od tog iznosa do sada je iskorišćeno nešto manje od 300 miliona, a na deo nepovučenih sredstava bankama kreditorima Srbija plaća penale. Samo „Železnice Srbije“ su zbog toga do sada platile oko tri miliona evra.

Klikni za uvećanje (+)Mrkonjić je nebrojeno puta navodio rokove završetka brojnih projekata, pre svega koridora 10, nudeći čak i svoju ostavku ukoliko se ispostavi da je slagao, ali se to do aktuelne rekosntrukcije vlade nije desilo. Nedavno je na sednici predsedništva Socijalističke partije Srbije jednoglasno usvojen predlog da se izabere novi ministar saobraćaja, a da se on povuče sa ove funkcije.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Blic

Pogledajte još