Povrćem protiv bolesti

Izgleda paradoksalno da mi prilikom obavljanja životnih funkcija stvaramo u organizmu ozloglašena jedinjenja oksidanse, ali je priroda mislila na sve, pa je stvorila i tzv. tkivne antioksidanse, a najvažniji među njima je glutation“, navodi dr Vesna Marinković Mičić, direktorka Vitalis centra.

Problemi u organizmu nastaju i kada glutationa nema dovoljno, kada organizam ne može da ga proizvede ili kada jedemo jaku i preprženu hranu, ili onu punu konzervansa. Na to može da utiče i prekomerno sunčanje, ali i virusi, bakterije i hronične bolesti. U tim slučajevima, antioksidansi mogu da se nadoknade i hranom, odnosno unosom vitamina C, E, A, ali i selena, bakra, cinka, vitamina B2, B6, B12, mangana, karotenoida, polifenola, glutaminske kiseline. Usled nedostatka antioksidanasa može doći i do oboljenja arterija, upala, starenja, ali i do pojave raka i nekih drugih bolesti.

Snaga unosa svih antioksidanasa daje moćniju zaštitu nego pojedinačni unos čak velikih količina samo jednog vitamina. Zato je od velikog značaja unositi sve antioksidanse“, ističe dr Marinković Mičić.

Antioksidanasa ima mnogo više nego što može da se zamisli. Koristi od njih su mnogobrojne, snižavaju nivo holesterola, smanjuju rizik od infarkta srca, sprečavaju rast tumora, pomaže detoksikaciju organizma, popravljaju vid, usporavaju proces staranje, ali i štite organizme od hroničnih oboljenja.

U prirodi antioksidanasa ima na svakom koraku. Među tim prirodnim su fitojedinjenja, kojih ima u povrću, mahunarkama, žitaricama, voću, lekovitim biljkama. Izoflavoni su takođe mnogo korisni, a njih ima u pasulju, sočivu, grašku, boraniji. Borovnica je takođe moćan antioksidans. Standardizovani ekstrakt borovnice ili aronije zajedno sa vitaminom E služi, na primer, za sprečavanje formiranja katarakte.

Beli luk se kroz istoriju dokazao ne samo kao kulinarsko već i terapijsko sredstvo, a poslednjih godina je i predmet brojnih naučnih medicinskih radova. Crni luk je takođe moćan borac protiv svih bolesti i pun je vrednih sastojaka. Jedan od glavnih sastojaka crnog luka je i kvercetin, inače jako dobar u borbi protiv raka.

Namirnice značajne za naš organizam i njegovu borbu protiv štetnih materija su i krstašice, odnosno povrće poput kelja, kupusa, karfiola, brokolija ili prokelja. Ginko biloba je dobar antiokisdans od pamtiveka, kao i đumbir.

Ne manje važno od svega navedenog je i to da je svakom organizmu neophodan dobar san, ali i svakodnevno izlaganje dnevnoj svetlosti. U tom slučaju u organizmu se razvija melatonin, antioksidativni hormon koji proizvodi moždana žlezda epifiza i to za vreme spavanja. Melatonin jača imunološke funkcije tako što aktivira ćelije koje se bore protiv kancera.

Izvor: Danas

Pogledajte još